Nieuws

Hoe saaier de belegging, hoe beter

Investeerders hebben het op feestjes graag over sexy beleggingen zoals raketten naar de maan of cryptocurrencies. Ze zijn bereid daar veel voor te betalen, terwijl goed renderende, maar saaie, beleggingen terzijde worden geschoven.

Beleggers hebben de neiging hoge premies te betalen voor “sexy” investeringen terwijl ze saaie - maar minstens even goed renderende - investeringen links laten liggen. Dat zegt Sophie Bakalar, medeoprichter van venture capitalist Fable. 

Bakalar spreekt uit ervaring. Een van haar beleggingen springt eruit: postkantoren van US Postal. Het is een vastgoedcategorie die maar liefst 12% per jaar oplevert. Met de overheid als huurder is het bovendien behoorlijk veilig en de gebouwen zijn doorgaans van hoge kwaliteit.

Toch hebben beleggers er geen oog voor omdat ze liever beleggen in chique appartementen in Manhattan dan een of ander saai postkantoor in Ohio, ook al levert het slechts 5% aan huur op. 

Saaie startups en consumentenbedrijven

Het is slechts een voorbeeld. Zelfs binnen de meest sexy beleggingscategorie - de startups - zijn er enorme verschillen in waardering. Bakalar: “Er zijn meer durfkapitalisten die zich richten op cryptocurrencies, cannabis, drones en sociale media dan op verzekeringen, afvalwaterzuivering of supply chain-logistiek.”

Bakalar heeft zich voorgenomen daar gebruik van te maken. Ze gaat zich de komende periode volledig op deze saaie beleggingen richten. Dat geldt ook binnen haar specialisatiegebied consumentengoederen en -diensten.

Investeerders vechten elkaar de tent uit als het gaat om creatieve, hippe consumentenbedrijven. Maar bedrijven waar mensen écht iets aan hebben zoals goede kinderopvang, bouw, medische fraudeopsporing, scheidingen, chronische pijn en nutsbedrijven hebben de grootst mogelijke moeite investeerders te vinden. Bakalar komt graag een keer langs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie