Nieuws

Dubbele winst met Aziatische obligaties

Hoge coupons en ondergewaardeerde valuta maken Aziatische obligaties in lokale valuta aantrekkelijk. Tenminste, dat is de mening van obligatiebelegger Kheng Siang Ng van State Street Global Advisors. Dankzij de opening van de Chinese obligatiemarkt is liquiditeit geen probleem.

Terwijl westerse aandelenbeleggers zich niet al te druk maken over de negatieve gevolgen van het coronavirus voor mens en markt, houdt ook Kheng Siang Ng het hoofd koel. Kheng Siang Ng is hoofd obligaties Azië Pacific van State Street Global Advisors en opereert vanuit Singapore. Volgens hem zijn de negatieve economische gevolgen van de virusuitbraak van tijdelijke aard.

“Het heeft vooral nare gevolgen voor de korte termijn. Mensen die thuisblijven, winkelen minder. Productieketens worden geraakt, waardoor bedrijven last krijgen van een tekort aan onderdelen. Landen, zoals Thailand, die het moeten hebben van toerisme, zien hun inkomsten fors dalen.”

Kheng Siang Ng van State Street Global Advisors

Maar Kheng Siang Ng ziet tot zijn grote genoegen dat de Aziatische overheden adequaat reageren om de economische pijn op te heffen. “China en Hongkong hebben al stimulerende maatregelen genomen. Singapore zal waarschijnlijk eind deze week een stimuleringspakket bekendmaken. De centrale banken van Maleisië, Filipijnen en Thailand hebben de officiële rentes al verlaagd.”

Onzekerheid maakt bang

Overigens begrijpt Kheng Siang Ng heel goed waarom het coronavirus tot zoveel onrust leidt. “We hebben hier te maken met een onbekend en besmettelijk virus. Dat maakt onzeker.” In tegenstelling tot zustervirus SARS dreigt het coronavirus ook buiten China voet aan de grond te krijgen.

“In Singapore is inmiddels code oranje afgeroepen. Iedereen loopt rond met mondkapjes. Handen worden even niet geschud. Maar, en dat neemt veel zorgen weg, de sterftekans door het coronavirus is minder groot dan toen met SARS.”

Kheng Siang Ng rekent erop dat het coronavirus nog een paar maanden de aandacht heeft, waarna de rust terugkeert.

Centrale banken redden ook in Azië

Voor obligatiebeleggers in Azië pakt de komst van het coronavirus ondertussen goed uit. Rentes dalen over een breed front. Zo is de Chinese tienjaars in korte tijd gedaald van 3,2% naar 2,8%. Dat is een forse beweging.

“De Chinese beleidsmakers doen wat ze moeten doen. Daardoor wordt er in de markt rekening gehouden met een V-vormig herstel. In het slechtste geval zal de Chinese groei dalen tot 4,8% om daarna rap te stijgen,” aldus Kheng Siang Ng.

Chinese rente flink gedaald

raex

Bron: Bloomberg

Hij constateert dat de Fed-put inmiddels ook buiten de VS gangbaar wordt. Ook de centrale banken in Azië hebben hun mandaat verbreed. Gaat het fout, dan zullen ze de markten te hulp schieten met forse stimuleringsprogramma’s. Juist in Azië hebben centrale bankiers nog veel instrumenten tot hun beschikking om vertragende economieën op te peppen. “Behalve in Japan is Azië onbekend met QE.”

Indexoplossing

Om te profiteren van de kansen die de Aziatische obligatiemarkt biedt, kiest State Street Global Advisors, en dat zal niet verbazen, voor indextrackers. In actief de Aziatische obligatiemarkt bespelen wordt weinig heil gezien.

Kheng Siang Ng: “Dat is moeilijk en duur. Modellen volstaan niet om de risico’s, vooral politiek, te voorspellen. Die risico’s zijn veel groter dan in het westen. Beleggers hebben daar helaas te weinig oog voor.”

Een verkeerde trade kan danig in de papieren lopen, want zo liquide is de Aziatische obligatiemarkt niet. “Gaat het mis, dan zoeken actieve manager allemaal dezelfde uitgang.”

Het is volgens Kheng Siang Ng de reden waarom steeds meer institutionele beleggers kiezen voor indexoplossingen. Om de risico’s verder te verminderen, maakt de schuld van een land nooit meer dan 10% van de index uit.

Goedkope lokale munten

Volgens Kheng Siang Ng zijn er twee ontwikkelingen, die obligatiebeleggers in Aziatische schuld vooruithelpen. "Volgens onze berekeningen zijn de lokale Aziatische valuta ondergewaardeerd. Internationale beleggers ontvangen al veel meer rente dan ze thuis gewend zijn, maar daar bovenop is er ook de kans op additionele valutawinst. Mochten lokale Aziatische valuta desondanks verder wegzakken, dan vormen de hoge coupons een mooie buffer.”

"Mochten lokale Aziatische valuta’s desondanks verder wegzakken, dan vormen de hoge coupons een mooie buffer”

Daarnaast neemt de omvang en daarmee de liquiditeit van de Aziatische obligatiemarkt fors toe als Chinese schuld (staatsobligaties en aangewezen bankschuld) vanaf eind deze maand in de verschillende indices wordt opgenomen.

“Na de creatie van de euro is de opening van de Chinese obligatiemarkt de grootste gebeurtenis van de afgelopen 20 jaar. We hebben het hier over een markt van veertien biljoen dollar, die steeds meer beschikbaar wordt voor internationale beleggers.”

70% van de Chinese obligatieschuld komt in indices

raex

Bron: JPM, BofA, december 2019

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen