Nieuws

Hedgefondsen massaal aan het greenwashen?

Veel hedgefondsen zeggen duurzamer te zijn geworden, maar beleggers geloven er niet veel van.

Hedgefondsen hebben nog altijd geloofwaardigheidsproblemen als het gaat om hun duurzaamheidsambities. Dat blijkt uit een onderzoek van de Alternative Investment Management Association (AIMA), waar Citywire verslag van doet.

AIMA ondervroeg in totaal 135 institutionele beleggers en hedgefondsen met een beheerd vermogen van rond de 6250 miljard dollar. Een vraag betrof het zogeheten greenwashing, wat staat voor bedrijven die zich groener of maatschappelijker voordoen dan ze feitelijk zijn.

Op deze vraag antwoordde 40% dat er sprake is van significante greenwashing in de hedgefondssector. Ongeveer de helft zei het niet te weten en niemand ontkende dat het bestaat.

Betere ESG-data

Om dit te veranderen moet er volgens AIMA nog heel wat werk worden verricht om de kwaliteit van de data rondom milieuvriendelijk en sociaal verantwoord beleggen te verbeteren. Dit gaf ook 60% van de ondervraagde partijen aan.

Dat doet overigens niks af aan het feit dat ESG-factoren steeds vaker een integraal onderdeel uitmaken van het beleggingsbeleid van hedgefondsen. Zo blijkt uit het rapport dat het aantal fondsen met een ESG-oormerk de laatste twaalf maanden met 84% is toegenomen.

Andrew Weir, hoofd effectenbeheer bij KPMG International zegt hierover: "Duurzaamheid staat op het punt de kapitaalmarkten en het gedrag van zijn deelnemers grondig te veranderen. Dat vereist een mentaliteitsverandering ten opzichte van de manier waarop in het verleden werd belegd."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?