Nieuws

Beleggen in politiestaat China is niet zonder risico's

Met hoogwaardige technologie en miljoenen camera's ontwikkelt China zich tot de meest efficiënte politiestaat ter wereld. Voor beleggers is dat niet zonder risico.

Overal camera’s. Op elke straathoek. Bij elk stoplicht en bushalte. Aan het alziende oog van de staat valt in China niet of nauwelijks te ontkomen.

Volgens schattingen had het Chinese Skynet in 2019 de beschikking over 200 miljoen bewakingscamera’s, wat vier keer zoveel is dan de straatcamera's in de Verenigde Staten. En het zijn geen simpele camera’s waarmee de Chinese overheid burgers in de gaten houdt.

De camera’s zit vol met de modernste technologie van bedrijven als Huawei, Dahua Technology, Sensetime en Hikvision, waardoor de geschoten beelden meer informatie geven dan de Chinese burger lief is.

Niet lichtvaardig

Volgens Ashley-Jane Kitchen van vermogensbeheerder Walter Scott & Partners is dit een aspect van China waar westerse beleggers niet lichtvaardig over mogen denken. Zij zei dit tijdens het Joint Investment Forum in Londen, waar Citywire verslag van deed.

Beleggers moeten er rekening mee houden dat de staat altijd meekijkt over hun schouder en die van het bedrijf waar ze in willen investeren. Onafhankelijke beursbedrijven bestaan niet of nauwelijks.

“De overheid kan zonder dat u het beseft de grootste aandeelhouder zijn in een bedrijf of de grootste klant. Dat brengt voor beleggers potentiële gevaren met zich mee.”

Kunstmatige intelligentie

Special aandacht schonk Kitchen aan het beursgenoteerde bedrijf Hikvision, dat met behulp van kunstmatige intelligentie heel snel en accuraat gezichten en personen kan herkennen.

Hikvision - dat ook in Europa actief is - kan bijvoorbeeld in een mum van tijd het geslacht, de leeftijd en lengte van mensen bepalen. In China is het dan een kwestie van even terugkoppelen naar de nationale databasis en er is een match.

Prachtig aandeel voor beleggers toch? Hoge groei én een bijdrage aan het bestrijden van criminaliteit.

ESG-criteria?

Kitchen heeft zo haar bedenkingen. Volgens haar moet u bij Hikvision en andere Chinese bedrijven altijd eerst goed onderzoek doen voor u instapt.

Voldoet het bedrijf bijvoorbeeld wel aan uw ESG-criteria? Hoe zit het met de kwaliteit van het toezicht als het meeste geld wordt verdiend met overheidsopdrachten?

Hebben particuliere aandeelhouders überhaupt iets te vertellen als er iets aan de hand is? Makkelijk is beleggen in China niet volgens Kitchen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus