Nieuws

12,1% economie NL is duurzaam

12,1% van de Nederlandse economie is duurzaam, aldus onderzoek in opdracht van MVO Nederland. Dit moet 20% zijn in 2025.

De Nieuwe Economie Index (NEx), zoals dit cijfer wordt genoemd, geeft jaarlijks het percentage van de Nederlandse economie aan dat ‘nieuw’ is: circulair, klimaatneutraal en inclusief, ook in de keten.

“Een NEx van 20% in 2025 is wat Nederland nodig heeft om een kantelpunt te bereiken – vanaf dat moment verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg meer terug naar de oude economie. Met een NEx van 12,1% in 2020 zien we dat het begin er zeker is, maar er moet dus ook nog enorm veel gebeuren bij Nederlandse bedrijven,” zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

De NEx is het gemiddelde van zeven thema’s uit de Nieuwe Businessagenda van MVO Nederland, die alle zeven een eigen NEx-score hebben: nieuwe rijkdom (9,9%), echte prijzen (17,2%), transparante ketens (6,2%), inclusief ondernemen (23,8%), duurzame energie (6,2%), biodiversiteit (8,9%) en circulaire economie (12,1%).

Voorlopers circulaire economie

"Opvallend is de score van 12,1% voor circulaire economie, zeker in het licht van het World Economic Forum in Davos van deze week. Daar werd een wereldpercentage van 8,6% gepresenteerd." 

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts een op de tien bedrijven voldoende oog heeft voor die maatschappelijke doelstellingen, wat betekent dat negen van diezelfde tien nog enkel sturen op het maken van winst.

Het NEx-onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, in samenwerking met Rabobank, KPMG, Milgro en IUCN.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus