Nieuws

Actief of passief? Er zijn belangrijkere kwesties

Wat is beter? Actief of passief beleggen? Belangrijke overweging, maar maar toch niet zo belangrijk als in welke regio u belegt of het soort belegging.

Actief beheerde aandelenfondsen met een focus op de VS kunnen tevreden terugkijken op 2019. Het was een jaar dat vooral aandelen gunstig gezind was. Het gemiddelde aandelenfonds haalde een rendement van iets meer dan 25%.

Klinkt goed, maar is het niet, zegt Jeffrey Ptak van Morningstar. Het is namelijk lager dan het rendement van een S&P 500-indexfonds. Een gemiddelde ETF met als basis de S&P 500 haalde ruim 31% rendement. Wat is het nut van dure fondsmanagers.

Bij obligaties ging het iets beter. Daar slaagde 40% van de actieve fondsmanagers erin de index te verslaan. Bij Amerikaanse aandelenfondsen was dat slechts 29%.

Kijk verder

Veel beter waren de resultaten bij de beleggingsfondsen die zich richtten op aandelen van buiten de VS. Daar behaalde 53% van de managers een beter resultaat dan de index. Toch vindt Ptak het een mager resultaat. 2019 was voor actieve managers weliswaar een beter jaar dan 2018, maar de langetermijntrend blijft in stand. 

Michael Batnick van Ritholtz Wealth Management is iets milder over de actieve fondsen. Volgens hem moet je alles ook in perspectief zien. Ja, fondsmanagers presteren al jaren slechter dan ETF’s. Maar zo enorm zijn de verschillen nou ook weer niet.

Er zijn andere keuzes die particulieren en instituten maken die veel meer impact hebben op hun rendement, bijvoorbeeld de hoeveelheid cash die zij aanhouden en in welke landen investeer en regio’s ze investeren.

Goede verdeling

Verkeerde beslissingen op dat vlak hadden 2019 een veel groter negatief effect dan de keuze tussen passief of actief. Een groot portie cash aan het begin van het jaar was bijvoorbeeld killing voor de resultaten.

Hetzelfde geldt voor meer value dan tech, meer Europa dan de VS, of meer obligaties dan aandelen. “Hoeveel u belegd en hoe u uw portefeuille is verdeeld, is voor uw resultaten veel belangrijker dan wanneer u belegt in een actief fonds dat al dan niet zijn benchmark weet te verslaan.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen