Nieuws

BiS waarschuwt voor groene zwanen

De Bank for International Settlement waarschuwt dat klimaatrisico's onvoorspelbare risico's zijn voor het financiële systeem.

De term zwarte zwanen stamt uit de zeventiende eeuw, toen een Nederlandse zeevaarder tot zijn grote verbazing een zwarte zwaan ontdekte in Australië.

Omdat het zo enorm verrassend was, kreeg de zwarte zwaan later een bijbetekenis. Een zwarte zwaan is een gebeurtenis die niemand van tevoren had zien aankomen, en die een economie, land of sector totaal kan ontwrichten.

Economen van de Bank for International Settlement (BiS) hebben nu in samenwerking met de Banque de France een nog iets andere term bedacht. Zij spreken van groene zwanen.

Kettingreacties

Volgens BiS-manager Luiz Pereira da Silva is het verschil met zwarte zwanen dat er bij groene zwanen met zekerheid gezegd kan worden dat klimaat- en milieurisico’s tot meer kosten zullen leiden.

Het onvoorspelbare is dat er bij klimaatverandering zoveel kettingreacties kunnen optreden, dat het bijna onmogelijk is om te voorzien hoe die kosten er precies uitzien, waar ze optreden en hoe groot ze zijn.

Ander risicomanagement

Dat moet volgens de BiS gevolgen hebben voor de manier waarop banken, bedrijven en landen kijken naar risicomanagement. “Een traditionele aanpak is het extrapoleren van historische data en proberen daar voorspellingen mee te doen voor de toekomst. Maar bij klimaatrisico’s heeft dat weinig zin.”

De BiS staat ook wel bekend als de centrale bank der centrale banken. Zeker in Europa zijn er steeds meer bankiers die vinden dat klimaatrisico’s een rol moeten gaan spelen bij kredietverlening.

Bijvoorbeeld Franse centralebankvoorzitter Francois Villeroy de Galhau, die bij de presentatie van de BiS-studie in Frankfurt stelde dat de toename en intensiteit van extreme weersomstandigheden kunnen leiden tot onomkeerbare financiële verliezen.

Rol voor de ECB

Villeroy vindt dat de ECB in de toekomst bij alle economische prognoses rekening zou moeten houden met de klimaatverandering en daarmee samenhangende risico's. Verder moeten klimaatrisico’s een grotere rol gaan spelen bij de regels voor kredietverlening aan commerciële banken.

Villeroy: “De harde waarheid is dat we de strijd tegen klimaatverandering aan het verliezen zijn…. Als centrale banken hun rol van het bewaren van financiële stabiliteit serieus nemen dan is het in hun belang om alle mogelijke krachten te mobiliseren om die strijd alsnog te winnen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen