Nieuws

Europese fondsbelegger verliet 2019 feestend

In de aanloop naar de feestdagen schudden Europese fondsbeleggers de schroom van zich af en zochten ze massaal de beurs op. Vooral aandelen waren gewild, aldus Detlef Glow.

Mede door de goede prestaties van aandelen wereldwijd stapten Europese beleggers in december vooral in aandelenfondsen. Risk-on! De risicobereidheid van beleggers werd gesteund door vermindering van de handelsspanning tussen de VS en China en meer duidelijkheid over Brexit. 

December was alweer de tiende maand op rij dat langetermijnfondsen inflow boekten. Aandelenfondsen werden dus het meest gekocht (+26,3 miljard euro), gevolgd door  obligatiefondsen (+21 miljard euro) en mixfondsen (+6,8 miljard euro). Alternatieve fondsen  (-5,6 miljard euro) en overige fondsen (-2,1 miljard euro) werden juist verkocht.

In totaal stroomde afgelopen maand 47,4 miljard euro in langetermijnfondsen. Bijna de helft (+22,5 miljard euro) kwam voor rekening van ETF's. Geldmarktfondsen laat ik buiten beschouwing, want die worden vooral gebruikt om cash voor korte termijn te parkeren.

Europese beleggers hadden er in december zin in

raex

Aandelen wereldwijd (+7,3 miljard euro) waren de best verkopende aandelencategorie. Ook Amerikaanse aandelen (+5,9 miljard euro) en aandelen uit de opkomende markten (3,9 miljard euro) waren afgelopen maand gevraagd. 

Europese belegger durft weer aandelen te kopen ...

raex

Aan de andere kant van het spectrum waren het de fondsen in de categorie overig (-1,6 miljard euro) die de deur uitgingen. Ook absolute return-fondsen in Britse ponden (-1,5 miljard euro) en Amerikaanse obligaties met een middellange looptijd (-1,4 miljard euro) moesten eraan geloven. 

... en gelooft niet langer in complexe strategieën

raex

BlackRock deed in december in Europa de beste zaken (+6,3 miljard euro), vóór J.P. Morgan AM (+5,7 miljard euro) en Pictet (+5,5 miljard euro). BlackRock profiteerde vooral van het succes van dochter iShares dat bijna de helft van de Europese ETF-markt in handen heeft. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen