Nieuws

Crowdfunding: Daar komt de AFM

In 2019 werd ruim 321 miljoen euro gefund, een stijging van 21% ten opzichte van 2018. Crowdfundmarkt rekent voor dit jaar op onder meer grotere projecten en meer bemoeienis van de AFM.

 1. Meer projecten boven een miljoen euro
  De gemiddelde projectomvang van crowdfundingprojecten ligt al jaren rond de 100.000 euro. Het aantal projecten dat meer dan een miljoen euro ophaalt via crowdfunding stijgt echter sterk. In 2019 waren er 43 miljoenenprojecten. Dit is een stijging van 60% ten opzichte van 2018. Crowdfundmarkt verwacht dat deze trend zich in 2020 zal doorzetten naarmate crowdfunding breder geaccepteerd wordt als financieringsvorm.

 2. De AFM wordt actiever
  In de relatief jonge crowdfundingsector is het prettig dat er ruimte gegeven wordt door de autoriteiten om te kunnen innoveren. Crowdfundmarkt verwacht in 2020 echter een actievere rol van de AFM. In de AFM Agenda 2020 wordt crowdfunding namelijk genoemd als belangrijk speerpunt voor de AFM.

 3. Pan-Europees crowdfunden
  Nu geeft elk land nog haar eigen licenties uit aan crowdfundingplatformen, maar eind dit jaar zal een nationale licentie in alle lidstaten geldig zijn. Dit maakt volgens Crowdfundmakrt de weg vrij voor grotere Europese spelers. Het Britse Funding Circle en Franse October zijn al enige jaren actief in Nederland.

 4. PSD2 helpt 
  Het gebruik van bankgegevens voor online diensten wordt steeds gangbaarder. Wekelijks lanceren zowel start-ups en genormeerde partijen nieuwe apps op basis van de PSD2-regelgeving. Crowdfundmarkt verwacht dat er ook voor investeerders in crowdfunding nieuwe toepassingen gelanceerd zullen worden in 2020. Binnenkort lanceert Crowdfundmakrt zelf een tool om automatisch inzicht te krijgen in een investeringsportefeuille.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?