Nieuws

Optimisme over goudprijs breed gedragen

Geopolitieke spanningen zijn de wereld niet uit en dat is gunstig voor de goudprijs. Na het topjaar 2019 kan de goudprijs verder omhoog, zeggen steeds meer partijen.

De goudprijs is het jaar begonnen met een stijging waarmee de trend van 2019 wordt doorgezet. Beleggers waren blijkbaar niet onder de indruk van het eerste fase-handelsakkoord tussen de VS en China, concludeert Nitesh Shah, hoofd research van vermogensbeheerder WisdomTree.

Hij zou dat ook erg voorbarig vinden. Shah’s basisscenario voor 2020 is een langzaam verder oplopende goudprijs tot 1640 dollar per troy ounce (ruim 31 gram). Dat is een stijging van 5,8% ten opzichte van de prijs nu.

Maar de prijs kan ook makkelijk boven de 2000 dollar uitkomen als financiële en geopolitieke spanningen oplopen.

Een goede hedge 

Een van de redenen voor de stijging is dat we momenteel in onzekere tijden leven met aanhoudende handelsconflicten en continue oorlogsdreiging in het Midden-Oosten. Beleggers voelen daardoor steeds meer de drang om hedges in te bouwen in hun portefeuille. Goud staat nog altijd bekend als een van de meest betrouwbare hedges die er zijn.

Shah: “Wij denken dat de spanningen in het Midden-Oosten en de handelsconflicten de goudprijs in 2020 zullen blijven ondersteunen. Ten eerste is er weliswaar een overeenkomst tussen de VS en China, maar daarin zijn nog lang niet alle klachten van de VS aan bod gekomen. Het is daarom niet verwonderlijk dat de goudmarkt daar nauwelijks op heeft gereageerd."

"Daar komt nog bij dat de VS met handelsoverwinningen op zak tegen Mexico, Canada en een aantal Aziatische landen, zijn pijlen als volgende wel eens zou kunnen richten op Europa, waarmee de VS zoals bekend een groot handelstekort heeft. Als dat gebeurt, dan neemt de kans op een globale economische groeivertraging sterk toe.”

In lijn met andere goudexperts

De vooruitzichten van Shah zijn redelijk in lijn met die van andere analisten. De  meesten verwachten ook een stijging van andere edelmetalen, zoals zilver.

De Gold Council constateert bovendien toe dat centrale banken het afgelopen jaar meer goud zijn gaan kopen. "Er bestaat dus ook een echt fysieke vraag naar goud."

“Ik denk dat het gevoel van onzekerheid en voorzichtigheid veel beleggers aanmoedigt een positie in te nemen in goud”, zegt analist Lukman Otunuga van handelshuis FXTM tegenover CNBC. “De groei- en inflatieverwachtingen duiden op een nog steeds erg fragiele economie” waarschuwt Sergey Raevskiy van broker SP Angel.

Alternatief voor obligaties

“Wij kunnen ons goed voorstellen dat goud komend jaar flink zal stijgen als de geopolitieke spanningen erger worden”, aldus fondsbeheerder Joe Foster van vermogensbeheerder Van Eck tegenover het Handelsblatt.

Niet iedereen heeft het op met goud. Het grote nadeel van goud is dat het niks oplevert, geen rente en geen dividend. Goud-bulls wijzen er echter op dat dit tegenwoordig, dankzij de lage rente, ook geldt voor veel staatsobligaties en inmiddels al het (Nederlande) spaargeld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie