Nieuws

Vijf ETF-trends voor 2020

Er komt dit jaar zeker een bitcoin-ETF op de markt. Daarnaast zullen een heleboel matig presterende ESG-ETF's uit de schappen verdwijnen. Maar daar blijft het volgens Nate Geraci van ETF Store niet bij.

Nate Geraci doet elk jaar een aantal voorspellingen voor de ETF-markt. De laatste twee jaar zat hij er volgens eigen zeggen zelden naast. Dit keer doet hij vijf voorspellingen voor 2020 naast een paar ontwikkelingen die volgens hem zo goed als zeker zijn.

De zekerheidjes zijn:

  1. Eindelijk een bitcoin-ETF.
  2. Een shakeout van slechte ESG-ETF’s.
  3. Een matte ontvangst voor ETF’s met een gebrekkige transparantie.

Nate Geraci

De iets meer gewaagde voorspellingen zijn:

  1. Vaarwel MSCI, S&P en FTSE - De meeste ETF’s gebruiken als benchmark indices van S&P Dow Jones Indices, MSCI en FTSE Russell. Voor het gebruik van hun indices moet betaald worden. De vraag is hoe lang ETF-aanbieders hiertoe nog bereid zijn. In de keiharde strijd om lagere kosten tussen ETF’s en fondsen is het dumpen van S&P, MSCI en FTSE volgens Geraci het laaghangende fruit. Door indices in eigen huis te maken, kunnen flink wat kosten worden bespaard. Nadeel is wel dat met in-house indices de objectiviteit in twijfel kan worden getrokken. Maar Geraci denkt dat ETF-aanbieders zich daar niet door zullen laten weerhouden. Het kostenaspect is te belangrijk.

  2. Meer controle - Beleggers maken steeds vaker gebruik van robo-adviseurs bij hun portefeuillekeuzes. De grote aanbieders van ETF’s maken bij hun verkoopkanalen ook gebruik van robo-adviseurs. Een nadeel is dat hierdoor de verleiding toeneemt om de eigen ETF’s voor te laten trekken door de robot. Toezichthouders zien dit probleem ook. Geraci verwacht dat daarom de regels en controle voor subjectieve robots zullen worden aangescherpt. 

  3. Liquid alternatives - Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers zijn de laatste jaren steeds meer gaan beleggen in alternatieve beleggingen. In de ETF-wereld heeft deze trend nog weinig navolging gekregen, maar Geraci verwacht dat dit gaat veranderen. Tot nu toe waren er drie redenen waarom liquid alts niet zijn aangeslagen. Ten eerste stegen de laatste jaren aandelen en obligaties zo hard in waarde dat er geen behoefte was aan een alternatief. Ten tweede zijn liquid alts ingewikkeld uit te leggen en te beheren. Dat schrikt af. En ten derde zijn de kosten van liquid alt-ETF's hoger dan voor andere ETF’s. Geraci ziet vooral kansen voor liquid alts als punt één komt te vervallen. Met andere woorden, het einde van de bullmarkt is het begin van een bloeiende liquid alts-markt. Vooral volatiliteits-ETF’S kunnen dan aan populariteit winnen.

  4. Videospelletjes - Gamers worden een steeds belangrijkere factor in de economie. Hetzelfde geldt voor de makers van videospellen als Fortnight, Minecraft, Grand Theft Auto en Fifa 20. Het is een trend die nog niet wordt weerspiegeld in de ETF-wereld, en dat terwijl videospellen en e-Sports meer omzet draaien dan de film- en muziekwereld samen! Geraci zegt er bij dat het geen beleggingstip is. Hij ziet gaming-ETF’s wel als logische aanvulling op de rest van het ETF-pallet.

  5. Belasting  in de VS - Actief gemanagede beleggingsfondsen leveren de belastingdienst in de Verenigde Staten meer geld op dan ETF’s. Met de presidentsverkiezingen op komst, zou dat wel eens een issue kunnen worden. Geraci verwacht dat er voorstellen zullen komen om ETF-beleggers of de ETF-aanbieders zelf meer belasting te laten betalen. 
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen