Nieuws

40% Amerikaanse beursfondsen maakt verlies

Bijna 40% van de beursbedrijven in de VS draait met verlies. Toch blijven koersen oplopen. De laatste keer dat dit gebeurde was eind jaren 90, vlak voor het knappen van de dotcombubbel.

Het is een ongelofelijk percentage dat de Wall Street Journal noemt: Volgens de krant draaiden het afgelopen jaar bijna 40% van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven met verlies. 

Klinkt uniek, en is het ook. Tijdens een recessies komt het vaker voor dat bedrijven in de rode cijfers terecht komen, maar nu gebeurt het in een fase dat de Amerikaanse economie groeit en aandelen het ene koersrecord na het andere neerzetten.

De laatste keer dat dit gebeurde was eind jaren 90, het jaar voor het knappen van de internetluchtbel.

Small caps

Dat werd een bloedbad. Maar volgens de WSJ hoeven beleggers zich dit keer iets minder zorgen te maken. Het grote verschil met toen is dat het hele grote verliesgevende bedrijven waren die erg duur waren. Nu gaat het meer om smallcaps.

Tesla en General Electric zijn uitzonderingen. Het zijn volgens de WSJ de enige echt grote bedrijven die verlies maken én een hoge beurswaarde hebben.

GE is zelfs in dubbel opzicht een uitzondering omdat het een oud bedrijf is met een lange traditie. En juist deze traditionele bedrijven werden de afgelopen jaren in de regel keihard afgestraft als ze in de rode cijfers belandden door de opkomst van disrupters.

Maar GE ontsprong de dans in 2019, overigens wel na jaren van beursverval. GE staat nu op een koers van ruim tien dollar. In 2000 was dat nog bijna 70 dollar.

Health-care

Een groot verschil met eind jaren 90 is ook de sectorale verdeling van verliesgevende bedrijven. Destijds waren het hoofdzakelijk dotcombedrijven, nu komt het grootste deel uit de gezondheidszorgsector. Volgens de WSJ komt 42% van de verliesgevende beursbedrijven uit de health-care sector en is slechts 17% een technologiebedrijf.

De meest zorgwekkende trend die de WSJ ziet, is misschien nog wel het feit dat grote bedrijven kleine bedrijven de lucht ontnemen. De WSJ omschrijft het zo:

“The story should be familiar by now: Many small companies are being dominated by the biggest corporates, squeezing them out of markets and crushing their ability to invest for growth.”

Rotte vis

De Amerikaanse economie wordt dus steeds meer gedomineerd door een krimpende groep megaconcerns. Dat is een gevaarlijke trend, omdat teveel macht bij een kleine groep bedrijven ervoor kan zorgen dat een markt niet meer goed functioneert.

Denk aan de visboer uit het Gallische dorpje van Asterix & Obelix. Kostunrix verkoopt rotte vis, maar als je vis wilt eten moet je toch bij hem zijn, want hij is monopolist.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie