Nieuws

Europese banken moeten consolideren

Europese zakenbanken zijn te klein om het nog te kunnen opnemen tegen de Amerikaanse concurrentie. Consolidatie kan het tij doen keren, maar dat werd tot nu toe door overheden gefrustreerd. Zal dat veranderen?

Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas, UBS en Barclays stelden twaalf jaar geleden, voor het uitbreken van de kredietcrisis, nog wat voor in de wereld van zakenbankieren. Van die status is tegenwoordig weinig van over. Europese banken raken in de lijstjes voor succesvolle zakenbanken steeds verder achterop bij banken uit de VS.

“Het probleem is een gebrek aan schaal," zegt Daniel Pinto de co-president van JP Morgan in een gesprek met Financial News. Volgens hem hebben Europese banken het afgelopen decennium verkeerde keuzes gemaakt.

Er werden vooral activiteiten afgestoten om de winstgevendheid te verbeteren. Voorbeelden zijn Deutsche Bank en Société Générale, die vorig jaar aankondigden duizenden banen te schrappen.

Divisies afstoten

Met snijden in personeelskosten is op zich niks mis, zegt Pinto. “Inefficiënties aanpakken is altijd een goede zaak." Maar vaak worden de problemen volgens hem alleen maar groter als banken hele divisies afstoten.

"Die worden daardoor steeds kleiner en kleiner, terwijl investment banking door de hoge kosten een bepaalde schaal vereist. Wat ontstaat is een gevaarlijke spiraal naar beneden waarbij krimp zorgt voor hogere relatieve kosten, waardoor nog meer moet worden gekrompen. Consolidatie kan een oplossing zijn.”

Onmogelijke fusies

Helaas wil het in Europa met grensoverschrijdende overnames en fusies niet zo goed lukken. Nederland kan erover meepraten. Het Scandinavische Nordea had in 2016 interesse in ABN Amro, maar de Nederlandse staat blokkeerde dat, waarschijnlijk uit angst voor een herhaling van het overnamefiasco uit 2007, toen ABN Amro werd verdeeld tussen Fortis, RBS en Santander.

Er zijn verschillende factoren waardoor financiële mergers & acquisitions zo lastig zijn in Europa. Het te maken met de invoering van strengere regels na de kredietcrisis. Daarnaast zijn de regels niet uniform.

Banken in Duitsland, Nederland of Frankrijk hebben bijvoorbeeld te maken met verschillende voorschriften als het gaat om witwassen, spaardeposito’s en beleggingsproducten. Zo lang die verschillen bestaan, zijn grensoverschrijdende overnames en fusies moeilijk te realiseren.

Tenslotte zijn er overheden die na de kredietcrisis grote belangen hebben gekregen in banken. Zij staan niet te springen om hun greep op de eigen banken op te geven. ABN Amro is een voorbeeld, maar het sterkst speelt dit in Duitsland waar de overheid in bijna alle banken een belangrijke aandeelhouder is.

Laat de bankunie maar komen

Door deze factoren mag het geen wonder heten dat Bloomberg onlangs meldde dat 2019 het zwakste M&A-jaar van deze eeuw was met 5,7 miljard dollar aan overnames in de Europese banksector. Maar er is wel enige hoop dat het beter wordt.

Vooral het vervolmaken van de Europese bankunie moet daaraan bijdragen en de Duitse minister van financiën Olaf Scholz – die tot nu toe een van de grootste dwarsliggers was – heeft in november aangegeven dit te steunen. “Dat is in ieder geval een stap in de goede richting,” zei Andreas Lindh van JP Morgan in een commentaar.

Andere bankiers die het belang van consolidatie hebben onderschreven, zijn onder andere Axel Weber van UBS en Tidjane Thiam van Credit Suisse. Maar niet iedereen is even positief dat het zal lukken. “Het is een verloren strijd," zei CEO Frédéric Oudéa van Société Générale onlangs tegen de Financial Times.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus