Nieuws

VS immuun voor problemen Midden-Oosten

De opkomst van de schalie-industrie heeft de VS immuun gemaakt voor conflicten in of met het olierijke Midden-Oosten. Beleggers hebben meer oog voor de Fed.

De gespannen verhouding tussen Washington en Teheran heeft in de eerste handelsweek van 2020 slechts heel even voor angst gezorgd op de beurs.

Beleggers maken zich blijkbaar geen zorgen over het oplaaiende geweld en daar is volgens de meeste analisten ook geen reden voor. Tien jaar geleden was dat anders.

Het grote verschil tussen toen en nu is de opkomst van de Amerikaanse schalie-olie-industrie, die de Verenigde Staten onafhankelijk heeft gemaakt van olie uit het Midden-Oosten.

Boekdelen

De cijfers spreken boekdelen. In 2008 toen schaliegas en schalie-olie nog relatief onbekend waren, lag de olieproductie in de VS rond de vier miljoen vaten per dag. Nu is dat met ongeveer dertien miljoen vaten meer dan het drievoudige!

De Amerikanen zijn daardoor met een marktaandeel van circa 14% opgeklommen tot de grootste olieproducent ter wereld, ruim voor Rusland en Saoedie-Arabië.

Ze zijn bovendien van een grote importeur van olie, exporteur geworden. 

Japan en India

“De kans dat het geweld in het Midden-Oosten regionale gevolgen heeft, is veel groter dan dat het de economie wereldwijd treft,” zegt Mark Dowding, CIO bij Blue Bay Asset Management. 

Robert Bilkie, Chief Executive bij Sigma Investment Counselors, sluit zich daar bij aan. “Het Midden-Oosten heeft niet meer hetzelfde belang als een decennium geleden.” Althans niet voor de VS en ook niet voor Europa.

Voor landen die veel olie importeren kunnen spanningen nog wel gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan India, Japan en Zuid-Afrika.

Fed, ECB en BoE

In Europa en de VS  is volgens Dowding veel belangrijker wat de centrale banken gaan doen.

Zo lang de economie niet krimpt en de Fed, ECB en Bank of England de markten blijven fêteren op goedkoop geld, is er weinig dat spreekt tegen aandelen en andere effecten met een hoog risico.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus