Nieuws

Europese ETF-beleggers geloven weer in aandelen

De Europese ETF-markt blijft maar groeien. Nieuw is dat beleggers weer oog hebben voor aandelen-ETF's, aldus Detlef Glow.

December was opnieuw een positieve maand voor de Europese ETF-industrie met een bovengemiddelde instroom. In combinatie met de goede prestaties van de onderliggende markten leidde dit tot een toename van het Europese beheerde ETF-vermogen van 842,1 miljard euro eind november tot een nieuw record van 870,0 miljard euro eind december.

Deze stijging van 27,9 miljard euro werd vooral veroorzaakt door 18 miljard euro aan nieuw kapitaal, terwijl de prestaties van de onderliggende markten 9,9 miljard euro bijdroegen aan de toename van het beheerde ETF-vermogen. De instroom was in de laatste maand van het afgelopen jaar 4,5 miljard euro hoger dan het 12-maands gemiddelde. 

ETF-beleggers kochten in december vooral aandelen (+13,5 miljard euro), op ruime afstand gevolgd door obligaties (+4,7 miljard euro). Dat is opmerkelijk, want Europese ETF-beleggers waren vorig jaar vooral gecharmeerd van obligaties. Na maanden van stijgende aandelenkoersen ging de knop eindelijk om. 

Europese ETF-belegger herontdekt aandelen

raex

In het verdomhoekje

De tien best verkochte Lipper-categorieën waren in december goed voor 14,6 miljard euro (81% totaal) aan instroom. Amerikaanse aandelen (+3,6 miljard euro) bleken het meest populair.

Ook aandelen opkomende markten (+3,1 miljard euro) en aandelen wereldwijd (+2,2 miljard euro) waren in de laatste maand van 2019 gewild. Duitse aandelen zitten al tijden in het verdomhoekje.

Amerikaanse aandelen op 1

raex

 

iShares verkocht in december de meeste ETF's (+6,6 miljard euro), vóór Vanguard Group (+2,4 miljard euro) en UBS ETF (+2,2 miljard euro). De tien topverkopers in december boekten samen 17,4 miljard omzet.

Dat betekent dat de 41 andere ETF-verkopers samen niet meer dan 0,6 miljard euro aan ETF's verkochten. Ondanks de positieve trend boekten zeven partijen een negatieve omzet. 

IShares is de grote olifant in de Europese ETF-markt

raex

 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie