Nieuws

De valutamarkt in 2020: Dollar verliest aan kracht

Valuta-expert Ebury verwacht dat de dollar dit jaar aan kracht zal inboeten. Als het Chinees-Amerikaanse handelsconflict wordt bijgelegd, dan zullen vooral valuta uit opkomende markten daarvan profiteren.

Aan het valutafront zijn de vooruitzichten gunstig voor de euro, het Britse pond en valuta uit opkomende markten. De dollar verliest waarschijnlijk aan kracht. Dat schrijft valutamarktexpert Ebury in een deze week verschenen rapport.

Ebury blikt in het rapport zowel voor- als achteruit. Voor 2020 ziet het valutabedrijf zes belangrijke ontwikkelingen.

 1. Rust bij de Fed
  Van de Fed verwacht Ebury dit jaar geen vuurwerk. Vorig jaar verraste de Fed met een snelle draai van de hawkish-houding naar een meer dovishe blik. Met andere woorden in plaats dat de geldkraan werd dichtgedraaid, ging hij juist open. Een herhaling van een dergelijk scenario lijkt echter onwaarschijnlijk. Alle stemmen van binnenuit het beleidscomité van de Fed (de FOMC) duiden erop dat Fed-voorzitter Powell zijn kruit voorlopig drooghoudt. Ebury gaat ervan uit dat dit zo blijft tot halverwege dit jaar. Vanaf dan zal er vermoedelijk weer worden gehint op renteverhogingen. Ebury denkt dat die nog tot 2021 op zich zullen laten wachten. Voor de dollar betekent dat relatief weinig impulsen van de Fed.

 2. ECB iets optimistischer
  Uit de eerste optredens van ECB-voorzitter Christine Lagarde valt nog niet veel op te maken, behalve dat Lagarde redelijk positief lijkt over de eurozone. Ebury is het met haar eens. Vooral Duitsland, waar de industrie het in 2019 heel lastig had, is aan de betere hand. Als straks het handelsconflict tussen de VS en China wordt bijgelegd, dan is dat helemaal gunstig voor de eurozone. Het zou ook betekenen dat mogelijke nieuwe monetaire impulsen verder uit zicht verdwijnen. Van de andere kant lijken renteverhogingen ook nog ver weg. Een neutrale ECB dus, net als in de VS. Per saldo ziet Ebury voor de eurozone wel iets meer potentieel om in positieve zin te verrassen, wat gunstig is voor de euro-dollarkoers.

 3. Handelsoorlog hopelijk voorbij
  Of de ruzie tussen de VS en China voorbij zal zijn, is te bezien. Ebury is positief gestemd vanwege de phase one deal uit december. Ze hebben goede hoop dat er in 2020 een phase two deal zal volgen, maar de kans dat het nog misgaat blijft aanwezig door de wispelturige Trump en de onbuigzame Xi.

 4. Brexit
  De Brexit blijft in 2020 en daarna hoog op de agenda staan. Een handelsakkoord met de EU lijkt lastig te realiseren voor het eind van dit jaar. Dat betekent dat de overgangsperiode waarschijnlijk verder naar de toekomst zal moeten worden verlegd. Tenzij Boris Johnson dat niet wil en alsnog kiest voor een harde Brexit. Dat zou zeer ongunstig zijn voor zowel de Britse als Europese economie. Het pond zal zwaar te lijden hebben. Maar dat is niet het basisscenario van Ebury, dat uitgaat van een positieve afloop en een handelsakkoord vermoedelijk ergens in 2021. In dat geval ziet het er juist goed uit voor het pond.

 5. Amerikaanse verkiezingen
  Beleggers kijken nu al met spanning uit naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De kansen voor Trump zijn ongeveer fifty-fifty. Ebury maakt zich niet druk. Met een meerderheid voor de Democraten in het Congres en de Republikeinen in de Senaat verwacht Ebury geen grote beleidsveranderingen, althans niet op korte termijn. De effecten op de valutamarkt zullen bescheiden zijn.

 6. Opkomende markten
  Als er een regio moet worden uitgepikt die het 2019 moeilijk had door het Amerikaans-Chinese handelsconflict dan zijn het opkomende markten. Als Ebury’s verwachting uitkomt dat de strijdbijl tussen de VS en China begraven wordt dan heeft dat dus grote gevolgen voor opkomende markten. Het tegendeel geldt overigens ook als het confict uitdijt. Het ligt dus voor de hand dat in 2020 de grootste valutauitschieters wederom hier te vinden zullen zijn.

Grootste winnaars en verliezers 2019

Sterkste valuta tegenover de Amerikaanse dollar*:

 1. Ukrainian hryvnia +16,5%
 2. Russian ruble +12,5%
 3. Egyptian pound +11,7%
 4. Israeli new shekel +8,6%
 5. Thai baht +7,6%

Zwakste valuta tegenover de Amerikaanse dollar:

 1. Argentinian peso -37,1%
 2. Angolan kwanza -35,9%
 3. Haitian gourde -19,4%
 4. Zambian kwacha -15,6%
 5. Sierra Leonean leone -13,9%

* data van Bloomberg

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie