Nieuws

Explosieve groei fintech houdt aan

De onstuimige groei van fintech-bedrijven zet door. Volgens Fininbox zal de waarde van Fintechs oplopen van 128 miljard euro eind 2018 tot 310 miljard euro over drie jaar.

N26, Klarna, Greensill, Nexi, Transferwise en ons eigen Nederlandse Adyen waren tot voor kort nog vrij onbekende bedrijven. Nu zijn het miljardenconcerns.

Adyen is zelfs opgeklommen tot een van de waardevolste bedrijven van de Amsterdamse beurs, met een marktkapitalisatie van 22 miljard euro. "De markt voor fintechs is geëxplodeerd in 2019," zegt Anton Zujev van het banksoftwarebedrijf Fininbox. "En voorlopig zal dat nog wel even zo doorgaan."

Zujev wijst onder andere op een recent onderzoek van de Business Research Company waarin wordt voorspeld dat de marktwaardering eind 2022 zal zijn opgelopen tot minstens 310 miljard euro, wat een jaarlijkse groei zou betekenen van gemiddeld 24,8%.

Zujev ziet daarbij vier verschillende gebieden van groei: 

  1. RegTech - Een van de zwakke punten van fintechs is nog het interne en externe toezicht. Denk aan het opsporen van boekhoudkundige fouten, fraude, witwaspraktijken, et cetera. Zujev verwacht dat dit kansen zal scheppen voor fintechbedrijven die helpen deze tekortkomingen op te lossen.

  2. Nieuwe technologieën - Kunstmatige intelligentie en blockchain zijn technologieën die nog in de kinderschoenen staan. Zujev verwacht op deze gebieden de komende jaren meer innovaties die de dienstverlening zullen verbeteren.

  3. Open banking - Zujev verwacht dat de verdere ontwikkeling van fintechbedrijven diensten zal opleveren waar ook de traditionele banken van zullen profiteren. Deze zullen dus ook de komende jaren fintechovernames plegen.

  4. Mobiel betalen - De meest in het oog springende veranderingen zullen volgens Zujev komen op het gebied van contactloos en mobiel betalen. Dat is trouwens ook een speelveld waar techbedrijven zoals Apple, Amazon, Google, Tencent en Alibaba zich in toenemende mate op richten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen