Nieuws

Aberdeen Standard Investments kiest voor infra

De wereldeconomie stagneert, de politieke onzekerheid neemt toe en de rentes blijven laag. Beleggers moeten daarom verder kijken dan de traditionele beleggingscategorieën, stelt James McCann van Aberdeen Standard Investments. Beleggingen in infrastructuur hebben zijn sterke voorkeur voor 2020.

James McCann, Senior Global Economist bij Aberdeen Standard Investments benoemt vijf thema's die de wereldeconomie en het beleggingslandschap in 2020 zullen beïnvloeden.

 1. Economische stagnatie maar geen recessie
  “We hebben onze groeivooruitzichten voor de wereldeconomie voor 2020 en 2021 naar beneden bijgesteld tot 3,1%. Dit percentage ligt een stuk lager dan de groei die gemiddeld sinds de crisis is geboekt. Er komt volgend jaar geen recessie, maar de risico's zijn duidelijk toegenomen.”

 2. Centrale banken helpen
  De Amerikaanse centrale bank zal in de eerste helft van 2020 haar laatste renteverlaging in deze minicyclus doorvoeren, en ook de Europese Centrale Bank zal weer rentestappen zetten. De centrale banken van Australië, Canada, Brazilië, China, India en Rusland zullen de komende maanden eveneens verdere maatregelen nemen. Ten slotte verwachten we volgend jaar ook begrotingsmaatregelen die de groei moeten aanjagen. Dat moet helpen om eventuele marktschokken op te vangen.”

 3. Politieke risico's temperen sentiment
  “Politieke onzekerheden zullen de wereldhandel, kapitaalinvesteringen en dienstensector afremmen. Ook voor de handelsspanningen tussen de VS en China voorzien we geen snelle oplossing. Korea en Taiwan zijn kwetsbaar voor handelsconflicten met betrekking tot de technologiesector, terwijl het geschil tussen Japan en Korea de wereldwijde toeleveringsketen voor technologie verder zal ontwrichten.”

 4. Traditionele beleggingscategorieën onder druk
  “Het rendement op traditionele activa wordt veel lager dan vroeger. Nu al levert een aanzienlijk deel van de staatsobligaties een negatief rendement op. De late fase van de conjunctuurcyclus en de beperkte mogelijkheden om bedrijfsmarges op te voeren, wijzen erop dat het rendement op aandelen onder het langetermijngemiddelde zal liggen. De typische rotatie van aandelen naar staatsobligaties en kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties past niet bij deze cyclus.”

 5. Structurele thema's creëren kansen
  “Het komende decennium zullen structurele thema's, zoals klimaatverandering en technologische ontwrichting het marktsentiment bepalen. Een steeds belangrijkere, drijvende kracht achter het rendement worden factoren op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG), waaronder demografische verschuivingen, trends in governance en milieurisico's. Aangezien innovatieve technologieën zoals 5G en kunstmatige intelligentie nieuwe kansen creëren, zullen de vooruitzichten voor de technologiesector op de lange termijn aanzienlijk verbeteren.”

Beleggingsoplossingen

Wat betekent dit allemaal voor de beleggingsportefeuille? Welke strategie is gevraagd? McCann: “Aandelen opkomende markten (EM) en Japanse aandelen zien er nog steeds aantrekkelijk uit. Op de lange termijn ogen ook staatsobligaties ook opkomende markten in lokale valuta  buitengewoon sterk, met een verwacht rendement van bijna 6%. Ter diversificatie zijn we ook overwogen in de Amerikaanse Treasury Inflation Protected Securities (TIPS) en de yen, voor als de volatiliteit aantrekt."

McCahn vervolgt: "Voor beleggers die het illiquiditeitsrisico kunnen dragen, zijn alternatieve beleggingen zoals private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed een aanrader. Vergeleken met de beursgenoteerde markten leveren deze meer diversificatie op en een aanzienlijk hoger rendementspotentieel. Wij geven de voorkeur aan infrastructuur. Dat biedt relatief hoge rendementen tegen amper  conjunctuurschommelingen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie