Nieuws

2000% rendement met een leveraged-ETF

Beleggers die risico's wilden nemen, zaten het afgelopen decennium goed met Amerikaanse hefboom-ETF's. Rendementen tot bijna 2000% waren mogelijk. Analisten waarschuwen dat een herhaling onwaarschijnlijk is.

Beleggers die het afgelopen jaar belegd hebben in leveraged-ETF’s hebben over rendement geen klagen. ETF's met een hefboom behoorden namelijk tot de best presterende beleggingsproducten ter wereld.

Volgens een artikel van Reuters zijn de rendementen van dit soort producten over het laatste decennium zelfs opgelopen tot bijna 2000%. Dat geldt onder meer voor de ETF Direxion Daily Technology Bull 3X, die tussen begin 2010 en november vorig jaar 1920% opleverde. Alleen vorig jaar al bedroeg de winst bijna 200%.

Het zijn winsten die natuurlijk alleen mogelijk zijn door het nemen van buitengewoon veel risico. Een leveraged-ETF kan namelijk door te beleggen in callopties het twee- tot drievoudige rendement opleveren van een index. Maar als koersen dalen, duikt de ETF nog veel harder omlaag.

Alle lichten op groen

Analisten waarschuwen daarom particuliere beleggers om voorzichtig te zijn met deze ETF’s. De jaren 20 kunnen wel eens veel slechter worden dan de jaren 10. Het punt is dat de omstandigheden in de VS (in Europa minder) de laatste tien jaar extreem gunstig waren.

Alle lichten stonden op groen. De kans dat dit zich herhaalt wordt nihil geacht.

“Je kunt zeggen dat dit het perfecte decennium was voor leveraged-ETF’s,” zegt William Trainor, een professor aan de East Tennessee State University die gespecialiseerd is in onderzoek naar deze producten.

“De volatiliteit was laag, de rente op geleend geld was laag en de beursrendementen waren bovengemiddeld hoog. Dat is de perfecte mix.”

Dubbel zuur

Wat beleggers soms vergeten is dat de volatiliteit een van de belangrijkste factoren is bij leveraged-ETF’s. Dat komt doordat een leveraged-ETF constant opties moet kopen en verkopen om de index op de voet te volgen. Als de volatiliteit laag is, dan zijn opties relatief goedkoop, maar als de volatiliteit hoog is, nemen de kosten sterk toe.

Als de koersen dan ook nog eens dalen, dan is de schade extra groot. Leveraged ETF’s zijn in ieder geval niet geschikt voor beleggers met zwakke zenuwen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus