Nieuws

Bullmarkt pas een jaar oud

De precieze duur van de huidige bullmarkt is arbitrair. Tien jaar wordt vooral geroepen, maar er kan ook worden gezegd dat het aandelenfeestje pas een jaar duurt.

Steeds meer beleggers vrezen dat een bearmarkt niet ver weg meer kan zijn. Reden is dat de bullmarkt al zo extreem lang duurt. Sinds 2009 zijn er weliswaar meerdere beurscorrecties geweest maar niet van 20% of meer en dat is de officiële grens voor een bearmarkt. Een bullmarkt van tien jaar is ongekend.

Sam Ro, hoofdredacteur van Yahoo Finance, vindt deze redenering erg dun. Ten eerste komt een bullmarkt niet ten einde door de factor tijd. Ro: "Bull markets don’t die of old age.” Daarnaast zijn koersdalingen van 20% de laatste jaren wel meerdere malen bijna gehaald. Eind vorig jaar was er bijvoorbeeld een correctie van 19,8%.

Wie rekening houdt met de intraday-niveaus zal zien dat de S&P 500 tussen 2009 en 2019 in drie gevallen met meer dan 20% is gedaald. De laatste keer dat dit gebeurde was vorig jaar op 24 december. "Als u die datum als uitgangspunt neemt, is de bullmarkt dus pas een jaar oud," zegt Ro.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?