Nieuws

Massaal banenverlies bij banken zet door

De negatieve rente hakt er stevig in bij de banken. Deze proberen de winst op peil te houden door het schrappen van tienduizenden banen. Vooral Europese banken lozen hun werknemers.

Het banenverlies bij banken gaat onverminderd door. Dat blijkt uit een overzicht van Bloomberg. Het afgelopen jaar werden door ruim 50 banken wereldwijd een krimp van 77.780 banen in het vooruitzicht gesteld.

Het totaal aantal verloren banen over de laatste zes jaar komt daarmee op 425.000. Het zijn vooral Europese banken die te lijden hebben onder negatieve rentestanden, relatief hoge kosten voor regelgeving en de opkomst van fintechbedrijven.

Volgens Bloomberg komt 82% van het banenverlies voor rekening van Europese banken.

Deutsche Bank

Binnen deze groep is Deutsche Bank koploper. De bank in nood heeft aangekondigd de komende drie jaar 18.000 arbeidsplaatsen te willen schrappen.

Dat heeft voor een groot deel te maken met het afstoten van de zakenbanktak. Duitsland heeft van alle eurolanden het meest te lijden onder de negatieve rente, omdat Duitsers relatief veel spaargeld hebben en de Duitse rentes lager ligt dan die van omringende (euro)landen.

Maar ook de Nederlandse banken slanken af. Vorige week meldde het FD dat ING van plan is de bezem te halen coor het personeelsbestand van de afdeling private banking. Zo'n 10% van de werknemers, vooral van de administratie, zou binnenkort moeten uitkijken naar nieuw werk.

Bloomberg verwacht dat het arbeidsverlies de komende jaren doorgaat in Europa. Amerikaanse banken zijn er veel beter aan toe doordat de rente weer vrij snel is opgelopen en de overheid het Amerikaanse bankwezen beter heeft gesaneerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie