Nieuws

640 miljard dollar voor rustige repomarkt

De Federal Reserve moet aan de bak tijdens de jaarwisseling om de reporente in toom te houden.

Van een rustige jaarwisseling kan bij de Amerikaanse Federal Reserve geen sprake zijn. De verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank vol aan de bak moet om de zogeheten reporente in goede banen te leiden.

Invesco Fixed Income heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken, zo schrijft de vermogensbeheerder, maar zonder slag of stoot zal het niet gaan.

De verwachting is dat de Fed ongeveer 640 miljard dollar aan liquiditeit zal verschaffen, waarvan 150 miljard voor (tijdelijke) aankoop van staatsobligaties.

Smeerolie financieel systeem

De repomarkt vormt de smeerolie van het financiële systeem. Op deze markt lenen financiële instellingen zoals banken, hedgefondsen en geldmarktfondsen geld aan elkaar uit, waarvoor ze repocontracten afsluiten.

Daarbij leent een partij geld van een ander in ruil voor een onderpand en een kleine rentevergoeding (de reporente). Het onderpand bestaat meestal uit staatsobligaties.

Normaalgesproken hoort deze markt zelfstandig te kunnen functioneren. Dit jaar zijn er echter meerdere malen geweest dat de Fed moest ingrijpen omdat de reporente sterk opliep.

Eind van het jaar

Aan het eind van het jaar of een kwartaal is het risico daarop extra groot omdat veel financiële instellingen dan extra cash nodig hebben om aan de toezichthouder te kunnen laten zien dat ze er goed voor staan.

Invesco Fixed Income denkt dat dat ook dit keer het geval zal zijn. De grootste uitdaging voor de Fed zit niet bij de zogeheten primary dealers die de centrale bank direct kan voorzien van liquide middelen.

Veel lastiger is het om de niet-primary dealers en andere financiële partijen met cash te bedienen. Vandaar de open-markt-operaties, waarbij staatsoblgaties worden gekocht (of verkocht) om de rente in de gewenste richting te duwen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus