Nieuws

Donkere wolken boven junkbondmarkt

Moody's waarschuwt voor een correctie in 2020 op markt voor high-yield obligaties.

Kredietbeoordelaar Moody’s vreest dat 2020 een heel lastig jaar wordt junkbonds. Dat zijn bedrijfsobligaties met een rating van BB, B of lager. 

Vooral in de Verenigde Staten is dit een grote markt van rond de 2000 miljard dollar. In Europa is de omvang van de junkbondmarkt ongeveer 450 miljard dollar.

Het grote probleem volgens Moody's is dat junkbonds veel te duur zijn geworden door de search for yield door grote beleggers.

Lage spread

Moody’s zou op basis van de economische omstandigheden een renteopslag boven relatief de veilige Amerikaanse staatsobligaties van 420 tot 480 basispunten normaal vinden.

In werkelijkheid ligt de spread echter rond 350 basispunten. Begin dit jaar was dat nog 550 basispunten.

“High yield-obligaties zijn enorm in koers gestegen terwijl de omzetten en  winsten van de bedrijven die ze hebben uitgegeven helemaal niet zoveel zijn opgelopen,” zegt econoom John Lonski van Moody’s.

Dat betekent dat de verwachtingen voor de bedrijfsresultaten in 2020 hooggespannen zijn. "Als die verwachtingen niet uitkomen, dan verwachten wij significant hogere spreads.”

Dalende rente

De daling van de rente op junkbonds is natuurlijk niet iets van alleen het afgelopen jaar. Zelfs bij obligaties net iets boven junk - bij Moody’s is dat Baa - is de rente sinds 2010 gedaald van 6,3% naar 3,9%.

Bij de meeste kredietbeoordelaars lopen de creditratings van Triple-A (het beste) tot C (het slechtst) en soms zelfs D als de kans klein is dat het geld ooit nog wordt terugbetaald.

Het positieve nieuws voor beleggers is dat 2020 een fantastisch jaar was voor junkbonds met een gemiddeld rendement van 12%. Dat was het hoogste niveau sinds 2016 toen de markt herstelde van een matig 2015.

Veel pessimisme

Moody’s is niet de enige die waarschuwt voor een terugval op de junkbondmarkt. Jeffrey Gundlach, de CEO van DoubleLine, is bijvoorbeeld een echte zwartkijker. Hij voorspelt niks minder dan een bloedbad voor high yield.

Andere beleggingsexperts zijn doorgaans iets voorzichtiger, maar houden wel rekening met een negatief rendement in 2020. Dat geldt bijvoorbeeld voor Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld en obligatiestrateeg Francois Trahan van UBS.

Trahan wees er vorige week bij nieuwszender CNBC op dat de Amerikaanse bedrijfsschulden de laatste tien jaar zijn verdubbeld met het ongelofelijke bedrag van 10.000 miljard dollar. Zolang de rente daalt is dat geen probleem, maar als het kwartje een keer de verkeerde kant op rolt, wordt het oppassen geblazen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus