Nieuws

Record na record voor private equity

De recordregen voor private equity houdt niet op. In Europa hebben investeerders dit jaar alweer 29% meer uitgegeven dan in 2018. In de VS speculeren ze over de grootste deal ooit.

De hausse in Europese private equity-transacties houdt maar niet op. Ook 2019 was weer een topjaar. Alles bij elkaar gaven private equity fondsen 190 miljard dollar uit aan deals in Europa. Dat was 29% meer dan het jaar ervoor.

Populair waren vooral de zogeheten public-to-private-deals waarbij beursgenoteerde bedrijven een deel van hun portefeuille (of geheel) verkopen aan een private equity-investeerder. In 2019 was dit deel van de private equity-markt 19,9 miljard dollar groot.

Drie voorbeelden 

Voorbeelden van public-to-private-deals in 2019 zijn:

  1. De verkoop van de huidverzorgingsdivisie van Nestlé aan EQT voor tien miljard dollar.
  2. De overname voor zes miljard dollar van Madame Tussaud-eigenaar Merlin Entertainments door een consortium rond Blackstone.
  3. De verkoop van satellietbedrijf Inmarsat aan Apax Partners en Warburg Pincus voor 2,3 miljard pond.

Grotere deals

Opvallend is verder dat ondanks het oplopende transactievolume het aantal deals daalde. Cijfers van Preqin tonen aan dat er tot nu toe dit jaar 1600 transacties zijn afgerond tegenover 2237 in 2018. De verwachting is dat deze trend naar bigger is better doorzet.

Het Zweedse EQT was vanwege de Netslé-deal de meest actieve private equity partij in 2019. Over de afgelopen tien jaar was dit CVC dat voor 50 miljard pond investeerde via 166 deals.

Blackstone staat tweede met 47 miljard pond en Ardian derde met 38,7 miljard pond.

Grootste overname en blunder ooit?

Ondertussen gaat het gerucht over de mogelijk grootste public-to-private-deal ooit. Het gaat om het noodlijdende farmaconcern Walgreens Boots Alliance.

In november was er sprake van een buy-out door Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) van 70 miljard dollar.  Het record tot nu toe staat op 45 miljard dollar voor Energy Future Holdings (TXU) door een consortium van KKR en TPG Capital en Goldman Sachs Capital Partners.

De overname uit 2007 geldt tevens als een van de duurste mislukkingen ooit. TXU belandde in 2014 in faillissement. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen