Nieuws

Het wordt minder met aandelen

Winstgroei en stijgende aandelenkoersen gaan hand in hand. Voor de komende tien jaar voorspelt dat weinig goeds, aldus Bloombergcolumnist Nir Kaissar.

Amerikaanse aandelen hebben tegen de verwachting in een geweldig decennium achter de rug. In 2009 waren de meeste analisten er nog van overtuigd dat de beurs nooit meer zo goed zou presteren als aan het begin van deze eeuw. Beleggers zouden genoegen moeten nemen met de inflatie plus een kleine risico-opslag. Maar in werkelijkheid heeft de S&P 500 index een paar honderd procent rendement opgeleverd. Sommige individuele aandelen stegen zelfs met meer dan 1000 procent, zoals Amazon en Apple.

Dat roept natuurlijk de vraag op. Wat heeft die stijging veroorzaakt? En, kan het zo verder gaan? Volgens Nir Kaissar, een columnist bij Bloomberg, is het antwoord op beide vragen dezelfde: de winstontwikkeling van bedrijven.
Kaissar behoort niet tot de groep economen die vindt dat Amerikaanse aandelen ten onrechte zo hard gestegen zijn. De bullmarkt is niet veroorzaakt door het goedkope geldbeleid van de Federal Reserve en ook niet door de inkoop van eigen aandelen. Dat zijn slechts marginale factoren. Veel belangrijker is dat bedrijven meer winst zijn gaan maken.

Nir Kaissar

Volgens Kaissar is van het gemiddelde rendement van de S&P 500 van 13,3% per jaar slechts 0,8 procent toe te schrijven aan een opgelopen koers-winstverhouding. De rest komt voor rekening van een hoger dividend (2,3 procent) en meer winst (10,2 procent).

Liquiditeit heeft ook meegeholpen

Winstrecessie

De grote correlatie tussen winstgroei en aandelenperformance komt niet uit de lucht vallen. Het past in het beeld van de laatste anderhalve eeuw. Soms blijven aandelen wat achter bij de winstgroei, soms lopen ze wat voor, maar echt uit de band springen gebeurt zelden.

Kaissar gaat er vanuit dat dit het volgende decennium niet anders zal zijn. De grote vraag is dus wat gaat er gebeuren met de bedrijfswinsten tussen 2020 en 2030, en daar is Kaissar helaas niet zo positief over.

Hij wijst erop dat bedrijfswinsten altijd onderhevig zijn aan cycli. De laatste twintig jaar was dat heftiger dan ooit. De daling van de bedrijfswinsten tijdens het knappen van de internetluchtbel in 2000 en de huizencrisis van 2008 waren uitzonderlijk hefig. Alleen de winstrecessie van 1920-21 komt in de buurt. 

Winstcycli

Aangezien crises in de bedrijfswinsten met enige regelmaat voorkomen en er nu al tien jaar geen is geweest, is dat voor Kaissar reden genoeg voorzichtig te zijn met aandelen. De volgende winstrecessie kan niet ver weg meer zijn. Een decennium zoals 2010-2020 zullen we daarom niet nog een keer meemaken. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40