Nieuws

Dalio: Ondanks tegenvallende resultaten beroemder dan ooit

Ray Dalio is een van de bekendste hedgefondsmanagers, maar hij zit er ook dit jaar weer naast met zijn beleggingen.

Hedgefondsmiljardair en beursgoeroe Ray Dalio heeft de afgelopen acht jaar slecht gepresteerd met zijn belangrijkste Bridgewater-fonds, Pure Alpha II.

Van 2012 tot en met nu heeft Pure Alpha II een gemiddeld jaarlijks rendement opgeleverd van 3,79%, schrijft Bloomberg. Dat is niet alleen veel minder dan het beursgemiddelde, maar ook minder dan de rendementen van andere hedgefondsen.

Sinds 1991

Pure Alpha II is met 40 miljard dollar onder beheer een van de grootste hedgefondsen ter wereld. Het bestaat sinds 1991 en heeft sindsdien een trackrecord van gemiddeld 11,4% rendement per jaar. Vorig jaar was ook goed met een plus van bijna 15%, maar door een heel matig 2019 zakt het gemiddelde over de laatste acht jaar na de kredietcrisis weer flink.

Bloomberg geeft geen verklaringen voor het matige presteren van Dalio. Dat kan ook niet want Pure Alpha II geeft zelden informatie over waar het in belegt.

Principles in life

Wat wel opvalt is dat beleggers Dalio blijkbaar vergeven, want terwijl andere hedgefondsen de grootst mogelijke moeite hebben investeerders aan boord te houden, staan ze bij Dalio in de rij.

Dat zou iets te maken kunnen hebben met zijn bestseller Principles: een boek (en geweldige video) over het hebben van succes, dat 2,2 miljoen keer is verkocht.

Het kan ook te maken hebben met het volgens veel analisten groeiende risico van een recessie en de verwachting van beleggers dat Dalio daarvan profiteert. Beleggen in economische crises kan het fonds namelijk als de beste. Dat heeft Pure Alpha II meerdere malen bewezen. 

Geen wonder misschien ook dat Ray Dalio bekend staat als een van de meest zwartgallige beleggers op Wall Street van dit moment. Hij heeft het beursoptimisme van nu al meermaals vergeleken met de jaren twintig en de daaropvolgende depressie.

Hij zegt in het boek Principles bovendien dat hij altijd leert van zijn fouten. En een van zijn grootste fouten was in de jaren 80 veel te pessimistisch te zijn, wat zijn bedrijf Bridgewater aan de rand van de afgrond bracht. Die fout zal hij dus misschien geen tweede keer maken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus