Nieuws

ING over 2020: Risico nemen is het devies

Voor 2020 zet ING in op Amerikaanse techbedrijven, duurzame beleggingen en obligaties uit opkomende markten. De rendementen worden minder, maar zorgen zijn niet nodig "Ook in de toekomst klimmen markten de wall of worry," zegt Bob Homan, hoofd Investment Office van ING.

De beleggingsverwachting van ING is uit en erg verrassend is die visie niet. Het is wat collega-vermogensbeheerders ook verwachten. De rendementen worden de komende jaren over de gehele linie lager dan we gewend zijn. Dezelfde verwachting werd overigens vorig jaar ook uitgesproken. Die kwam niet helemaal uit. Aandelenbeleggers beleefden een topjaar.

Voor de komende tien jaar rekent ING op een aandelenrendement van gemiddeld 6% per jaar. Wereldwijde obligaties doen 1,8% en een gemengde portefeuille zal 3,9% renderen.

Deze relatief lage rendementen hangen samen met matige economische groei. Deze groei is de optelling van de groei van de beroepsbevolking plus de groei van productiviteit. Beiden houden niet over. In grote delen van de wereld neemt de bevolking juist af.

raex

Rente blijft lang laag

Voor 2020 gaat ING uit van een wereldwijde economische groei van 3,1%. Dat ziet er mooier uit dan het is. Volgens Bob Homan, hoofd van het Investment Office van ING, heeft de wereld 2,5% groei nodig om niet in recessie te schieten. "Europa en VS komen volgend jaar uit op een economische groei rond de 1%. De VS doen het weer iets beter."

Economische groei is het probleem niet

raex

Homan: "Rentes blijven laag, maar ik denk dat de centrale banken wel klaar zijn met stimuleren. De vermogensongelijkheid is echt een probleem aan het worden en dat is vooral het gevolg van centralebankbeleid. Dat wil niet zeggen dat er snel een renteverhoging aankomt."

Nemen overheden het stimuleringsstokje over, zoals de ECB wil? Dat is niet geval. Homan: "Grote fiscale stimulansen zitten er niet aan te komen. Europese overheden leveren wel een kleine positieve bijdrage doordat ze niet langer bezuinigen."

Risico nemen dus

Wat betekent dit voor beleggers? "Toch risico nemen," zegt Homan. "We prefereren aandelen boven obligaties. Wij denken dat de winsten wel op peil kunnen blijven. Wij gaan voor de komende jaren uit van een winstgroei van 2% tot 4%. Binnen obligaties hebben we een voorkeur van EMD boven high yield-obligaties. Met name de Amerikaanse high yield-obligatiemarkt is sterk afhankelijk van de schalie-ole-industrie. Beleggers keren zich juist af van fossiele brandstoffen, dus dat is niet te sector om veel geld in te steken."

Aandelen moeten in 2020 5% kunnen opleveren. EMD en HY nog iets meer met 6%. Vastgoed blijft steken bij 3,5%, terwijl voor kredietwaardige obligaties een nulrendement wordt voorzien.

Veilig beleggingen zijn duur

raex

Sterke voorkeuren

Homan: "We blijven sterk geloven in winner takes all-bedrijven, zoals Google, Amazon en andere dominante techbedrijven. Hoe groter ze worden, hoe makkelijker het voor ze wordt om geld te verdienen."

Daarnaast zet ING sterk in op duurzame beleggingen. "De geldstromen gaan die richting op. Ook in de echte economie vinden duurzame producten meer aftrek. Overheidssubsidies pakken ook positief uit."

En de handelsoorlog? "Dat is geen handelsoorlog, maar een strijd om de wereldhegemonie. Die gaat nog lang duren. De wereldeconomie heeft er last van, maar voor de handel maakt het niet al te veel uit. Die is, zoals bekend, vloeibaar," lacht Homan.

Bob Homan van ING

Net als vroeger

Onduidelijk is alleen de titel van de visie van ING. Wat wordt bedoeld met Back to the future? Bob Homan verklaart: "Met back to the future bedoelen we dat de toekomst deels bepaald wordt door het verleden. Hierdoor liggen rendementen in de toekomst lager, want de rente is al enorm gezakt is, de marges zijn al naar flinke hoogtes gestegen, enzovoort."

"Daarnaast hebben we er alle vertrouwen in dat net als in het verleden allerlei problemen voor financiële markten wel worden opgelost. Ook in de toekomst klimmen markten de wall of worry."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus