Nieuws

De dood of de gladiolen met biotech

Dat er in de toekomst nog veel meer geld naar zorg zal gaan, is een zekerheid. Meer nog dan klassieke farmabedrijven zal de biotechsector van deze trend profiteren. Lydia Haueter van Pictet AM schetst de kansen, maar waarschuwt ook voor de grote risico's.

Twee jaar geleden sprak IEXProfs met Pictet Asset Management over de kansen van biotech. Toen was de voorspelling dat de biotechmarkt jaarlijks met 15% tot 20% zou groeien. De uitgesproken verwachting kwam redelijk uit.

Feit is dat het biotechfonds van Pictet in de laatste drie jaar met gemiddeld 10% per jaar rendeerde. Dit jaar staat er (op het moment van schrijven) al 35% op de teller. Dat is iets beter dan de benchmark.

Zit er nog meer in het vat? Portfoliomanager Lydia Haueter denkt van wel. “De pijplijnen van traditionele farmabedrijven zijn redelijk leeg en patenten zijn aan het verlopen. Dat is de reden waarom zij biotechbedrijven kopen. Dat zijn vooral commerciële spin-offs van kansrijke universiteitsonderzoeken. Bij de universiteiten zit de nieuwste medische en technologische kennis. Die kennis is gewild.”

Lydia Haueter van Pictet AM

Wat is het grote verschil tussen farma en biotech? 

“Traditionele farmabedrijven zijn groot, niet al te bewegelijk en hiërarchisch ingesteld. Zij hebben geld. Biotechbedrijven daarentegen zijn flexibel, plat georganiseerd, maar ontberen kapitaal. In tegenstelling tot farma hebben ze wel producten in de pijplijn, maar vaak nog geen producten op de markt gebracht. Dan heb ik het niet over de grote biotechbedrijven, zoals bijvoorbeeld Gilead en Amgen, die al sterk winstgevend zijn en een grote marktkapitalisatie hebben. Maar ook deze bedrijven hebben niet de logheid die de grote farmabedrijven kenmerkt. Ondanks de bedrijfswaarde staan er relatief weinig mensen op de loonlijst."

Beleggen in biotech is wel grote risico's nemen?

"Dat klopt voor de nieuwkomers. Meestal hebben die maar één of twee producten in hun pijplijn. Afwijzing van de Amerikaanse toezichthouder FDA is dan al snel einde oefening. Dat is de reden dat spreiding van het beleggingskapitaal over meerdere biotechpartijen een voorwaarde is om rendement te boeken."

Wat is de heilige graal die biotechbedrijven hopen te vinden?

"Een interessante therapie waar nu sterk op wordt ingezet is gentherapie. Dat is een nieuwe manier van genezen. Daarbij wordt in een leeg virus dat gen gestopt dat de patiënt niet heeft. Het virus zorgt er vervolgens voor dat dit gen in een cel terechtkomt. Dat helpt echt. Verder zijn biotechbedrijven natuurlijk hard bezig medicijnen te ontwikkelen tegen kanker."

30 jaar biotech: de mogelijkheden nemen toe

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Beleggen in biotech vraagt specialistische kennis. Heeft u die?

"Ik heb er de juiste opleidingen voor gevolgd. Daarnaast maken we gebruik van een panel van experts, de zogenoemde advisory board. Ook hechten we veel waarde aan ons netwerk van doktoren. Die vertellen ons welke medicijnen zij voorschrijven en wat de ervaringen daarmee zijn."

92% van het vermogen van het Pictetfonds zit in Amerikaanse bedrijven. Is biotech een Amerikaanse aangelegenheid?

"We hebben een paar Europese namen in de portefeuille, maar de meeste kwaliteitsbedrijven zijn inderdaad te vinden in de VS. Reden is dat Amerikaanse venture capitalists grotere bedragen kunnen investeren om biotechbedrijven op weg te helpen. Ook de samenwerking tussen de universiteiten en investeerders is in de VS beter geregeld. In China ontstaat nu ook een biotechsector, maar die houdt zich meer bezig met kopiëren dan innoveren, maar dat verandert wel."

Wat zijn katalysatoren van toekomstige groei?

"De biotechsector profiteert van de enorme groei van medische data. DNA-analyse maakt een grote vlucht. Big data en machine learning worden steeds meer toegepast. Verder staat het buiten kijf dat er in de toekomst steeds meer geld gaat naar zorg. Mensen worden niet alleen ouder, maar willen zich tijdens hun leven gezonder voelen. Ongemakken worden minder geaccepteerd. Een belangrijke trend voor de biotechsector is de strijd tegen obesitas. Het wachten is op een pil die mensen van hun overgewicht afhelpt."

Ook biotechaandelen zijn dit jaar hard gestegen. Hoe verstandig is het om nu in te stappen?

"In sommige gebieden is er inderdaad sprake van bubbelvorming. Ik adviseer mensen vooral naar de lange termijn te kijken en om voldoende te spreiden. Feit is dat de biotechsector sinds 2007 winstgevend is en dat de winsten van biotechbedrijven gemiddeld genomen harder groeien dan die van big farma."

Wat zijn de grootste risico's waar biotechbeleggers nu mee te maken hebben?

"Dat is en blijft verandering van regelgeving. Veel medicijnen zijn (vooral in de VS) extreem duur en dat is moeilijk te rechtvaardigheden. Dat geldt zeker voor medicijnen die al lang op de markt zijn. Beleggers moeten dus rekening houden met toekomstige prijsdalingen. Meer concurrentie moet daarvoor zorgen. Er gaat op dit moment zo veel geld naar biotechbedrijven, dat dit zal leiden tot lagere prijzen. De Amerikaanse toezichthouder FDA helpt een handje door medicijnen eerder toe te laten op de markt."

Dat betekent voor beleggers...?

"Dat zij nog selectiever moeten zijn en hun kapitaal op de meest innovatieve bedrijven moeten zetten. Wij maken onze keuzes op basis van een ratingssysteem. Voor welke ziekte wordt een medicijn ontwikkeld? Hoe werkzaam is het? Heeft dat medicijn veel concurrentie? En ten slotte, is het voor patiënten betaalbaar? U begrijpt, hoe hoger de score, hoe groter de kans dat we overgaan tot aankoop."

Waardering is niet het probleem

raex

 

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus