Nieuws

Hedgefonds TCI beschuldigt BlackRock van greenwashing

Hedgefondsmanager Christopher Hohn van TCI heeft de aanval geopend op bedrijven en vermogensbeheerders die te weinig doen aan klimaatbeleid. Vooral BlackRock krijgt ervan langs.

Christopher Hohn van TCI (dezelfde man die aan de vooravond van de crisis het opsplitsen van ABN Amro op de agenda zette) heeft de aanval geopend op grote bedrijven en vermogensbeheerders die onvoldoende actie ondernemen tegen de opwarming van de aarde.

Dat blijkt uit een brief in handen van The Financial Times, waar ook Citywire verslag van doet. Wat Hohn vooral dwarszit, is het gebrek aan openheid en transparantie bij bedrijven. Hij pleit voor strengere regels voor milieurapportages in bijvoorbeeld het jaarverslag.

Als de politiek dat nalaat, dan moeten beleggers zelf in actie komen, want zo zegt Hohn: “Investeren in een bedrijf dat geen openheid van zaken geeft over zijn vervuilende activiteiten is als het investeren in een bedrijf zonder boekhouding.”

Tegenstemmen

Extra hard is Hohn voor BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. BlackRock heeft volgens Hohn een apalling (afschuwelijk) trackrecord als aandeelhouder. Als bewijs gebruikt hij het onderzoek van non-profit-organisatie Influence Map waaruit BlackRock naar voren komt als de vermogensbeheerder die uit een groep van vijftien grote vermogensbeheerders het minst vaak vóór klimaatbeschermende voorstellen stemt tijdens aandeelhoudersvergaderingen.

BlackRock verdedigt zich tegenover The Financial Times door erop te wijzen dat het een groot team van mensen in dienst heeft dat tijdens AVA's misstanden aan de kaak stelt. Er wordt bovendien ook veel gedaan buiten de vergaderingen om.

De hedgefondsmiljardair Hohn toont met deze nieuwe boodschap een nieuwe kant van zijn aandeelhoudersactivisme. Vooral in Duitsland heeft hij de laatste jaren een naam opgebouwd als de schrik van de bv Duitsland.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus