Nieuws

Pensioenreus stopt met uitlenen aandelen

Het Japanse Government Pension Investment Fund, het grootste pensioenfonds ter wereld, wil geen aandelen meer uitlenen aan shortsellers.

Het fonds, dat 730 miljard dollar in aandelen heeft belegd, vindt het niet meer passen bij de governanceprincipes. Het uitlenen van hun aandelen aan partijen die van plan zijn de aandelen te gebruiken voor short-selling-methoden, zorgt voor minder transparantie in de pensioenportefeuille. 

Het gaat niet alleen om het uitlenen van de aandelen, immers ook het stemrecht wordt beleend en dat wil het pensioenfonds niet meer.  

Het Government Pension Investment Fund, dat totaal 1,6 biljoen dollar aan beheerd vermogen heeft, heeft vorig jaar flink verdiend aan het uitlenen van hun aandelen. De winst groeide hierdoor met 300 miljoen dollar. 

Het pensioenfonds sluit niet uit dat het in de toekomst wel weer aandelen wil gaan uitlenen, maar dan moeten er sectorbreed nieuwe regels opgesteld worden over transparantie en governance, schrijft Citywire

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus