Nieuws

Survival of the fittest op ETF-markt

Er zijn dit jaar al meer dan 1000 ETF's opgeheven. Dat is bijna evenveel als er bijkwamen. Toch is dat volgens Eric Balchunas geen slecht teken, het hoort bij een gezonde markt.

De ETF-markt bloeit als nooit tevoren, toch redt een groeiend aantal ETF’s het niet. Volgens Eric Balchunas zijn er dit jaar al meer dan 1000 ETF’s opgedoekt. Dat is bijna net zoveel als er bijkwamen.

Een slecht teken is dat volgens Balchunas niet. Integendeel, het is eigenlijk heel gezond dat ETF's waar geen behoefte aan is relatief snel stoppen. Het is een Darwinistische survival of the fittest, dat alleen de beste ETF's laat overleven.

400 tot 500 zombie-ETF's

Volgens Balchunas zal die doodsstrijd nog meer ETF’s treffen. Hij schat dat er momenteel nog zo’n 400 tot 500 zombie-ETF’s zijn. Voor beleggers in die ETF's is het oppassen, want als ze hun stukken willen verkopen moeten ze rekening houden met grote koersvolataliteit door lage liquiditeit.

Dat is een van de nadelen. Balchunas wijst er tegelijkertijd op dat beleggers in principe geen geld verliezen als een ETF wordt opgeheven. In dat geval krijgen ze immers de onderliggende waarde van de aandelen terug.

Leerproces

Balchunas denkt dat het voor vermogensbeheerders die ETF’s in de markt zetten ook een leerproces is. Zo werden er vroeger met enige regelmaat ETF’s voor echte nichemarkten ontworpen. Die kunnen vaak niet groot genoeg worden om rendabel te zijn voor assetmanagers. 

Toch blijft het voor beleggers niet altijd even eenvoudig om onderscheid te maken tussen succesvolle en ten dode opgeschreven ETF's. Een tip is om naar de levensduur van het product te kijken. De gemiddelde leeftijd van een opgeheven ETF is drie tot vier jaar. Bestaat een ETF langer, is dat alvast een goed teken.

Een tweede factor waar beleggers op kunnen letten, zijn de kosten. ETF’s die het niet redden blijken vaak relatief duur te zijn. Ze opereren immers in duurdere niches. En tenslotte is het een voordeel als een ETF zich richt op groeimarkten, zoals robotics of cloud computing. Ook dat verhoogt de kans op overleven aanzienlijk. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen