Nieuws

Grieken kunnen eindelijk weer dansend over straat

De Griekse beurs spuit dit jaar omhoog. Na jaren van ellende lijkt het ergste achter de rug en kan met optimisme worden vooruitgekeken.

2019 was tot nu toe een fantastisch beursjaar voor Europa. De AEX-index staat ruim 22% (exclusief dividend) hoger en de DAX zelfs 25%. Baas boven baas is echter Griekenland, waar de ASE-index met een ongelofelijke 45% is opgelopen gedurende de eerste elf maanden van dit jaar.

Bloomberg komt op basis van gesprekken met economen en analisten tot de conclusie dat er ook voor 2020 reden tot optimisme is.

Inhaaleffect    

Voor dit optimisme zijn verschillende redenen. Allereerst is er sprake van een inhaaleffect. Terwijl andere Europese beurzen al sinds 2009 in een bullmarkt zitten, is daar in Griekenland pas sinds 2016 sprake van. De toppen van 2000 en 2007 zijn echter nog ver weg.

Ten tweede was er lange tijd alle reden voor een Griekse discount. Denk aan de zwakke banken, hoge overheidsschulden, Europese noodpakketten, politieke spanningen en corruptie. Maar veel van deze problemen lijken langzamerhand naar de achtergrond te verdwijnen.

Triple B

Emiel van den Heiligenberg, hoofd asset allocation bij Legal & General Investment Management, wijst bijvoorbeeld op het tekort op de lopende rekening, dat is gereduceerd tot bijna nul. Samen met het feit dat er de komende twee jaar geen grote schulden hoeven te worden afbetaald, kan dit gunstig uitwerken op de ratings voor Griekenland van kredietbureaus.

Van den Heiligenberg kan zich voorstellen dat als hun kredietoordeel omhoog gaat naar BBB, Griekenland ook in aanmerking komt voor het schuldenopkoopprogramma van de ECB, wat een extra impuls zou kunnen betekenen voor zowel aandelen als obligaties.

Ook bij de banken, die een paar jaar geleden nog diep in de put zaten, is de weg omhoog gevonden. Dat geldt met name voor het verkleinen van het aantal slechte leningen.

Dimitri Dardanis van Piraeus Securities, denkt dat als dit proces doorzet er goede kansen liggen voor de aandelenmarkten, zeker als het gebeurt in combinatie met verdere overheidshervormingen.

Hoogste vertrouwen sinds 2000

George Lagarias, hoofdeconoom bij Mazars Financial Planning, is wat dat laatste betreft optimistisch. De nieuwe regering, die sinds deze zomer aan de macht is, heeft volgens hem in ieder geval een paar goede maatregelen genomen, zoals belastingverlagingen voor een beter investeringsklimaat.

Puur macro-economisch gezien zijn de zuurste dagen van de crisis ook voorbij. Dat blijkt bijvoorbeeld de index voor inkoopmanagers (PMI) die op het hoogste niveau staat van de hele EU. Het consumentvertrouwen was zelfs niet meer zo goed sinds 2000, het jaar dat de ASE-index ruim boven de 6000 punten stond tegenover 900 nu.

Lagarias: “Er is nog heel veel hervormwerk te doen voordat er gesproken kan worden van duurzaam herstel, maar als deze trend wordt doorgezet, dan kan het momentum voor Griekse aandelen in 2020 aanhouden."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus