Nieuws

Deens pensioenfonds sorteert voor op meer risico

De Deense pensioenreus ATP wil vanwege de negatieve rente meer risico nemen.

ATP, het grootste pensioenfonds van Scandinavië overweegt door de aanhoudend negatieve rente zijn beleggingsportefeuille om te gooien. Volgens Chief Executive Officer Bo Foged van het Deense fonds zijn alle verschillende soorten modelportefeuilles mogelijk, aldus Bloomberg

Traditioneel heeft het Deense pensioenfonds 20% meer risicovolle beleggingen in portefeuille en 80% obligaties, renteswaps en andere relatief veilige instrumenten om te garanderen dat pensioendeelnemers kunnen worden uitbetaald.

Sinds 2012

Dat die opdracht moeilijker wordt, geldt voor alle pensioenfondsen in Europa, maar in Denemarken is de situatie misschien nog iets lastiger dan in de eurozone. Denemarken heeft al sinds 2012 te maken heeft met negatieve rente. De ECB volgde pas twee jaar later.

Volgens Foged roept de negatieve rente de vraag op of het überhaupt nog wel zin heeft om te sparen in een wereld waar spaarvermogen alleen maar minder waard wordt.

De hunt for yield

ATP is uiteraard niet het enige pensioenfonds dat naarstig zoekt naar mogelijkheden wat meer rendement uit de portefeuille te halen. Bloomberg citeert onder andere het Finse hoofd investeringen van Ilmarinen Mutual Pension Insurance die stelt dat de hele industrie geconfronteerd wordt met dezelfde uitdagingen.

In Nederland zijn ook vrijwel alle pensioenfondsen en verzekeraars bezig met het zoeken naar oplossingen voor de negatieve rente, die ten koste gaat van toekomstige rente-inkomsten.

Daarbij moet ook toezichthouder DNB worden overtuigd, die niet altijd toestaat dat er meer in risicovolle beleggingen wordt geïnvesteerd. Riscovolle beleggingen kunnen aandelen zijn maar ook zogenoemde alternatieve beleggingen zoals hedgefondsen, private equity en onroerend goed.

Nederland en Denemarken gidslanden

Het Deense pensioenstelsel geldt als een van de beste ter wereld. Volgens de  Melbourne Mercer Global Pension Index – een soort internationale ranglijst -  deelt Denemarken de toppositie met Nederland. De twee landen worden daarom vaak als gidslanden gezien.

Nederlandse pensioenfondsen zijn wel nog iets groter dan de Deense. Zo heeft ATP een beheerd vermogen van 130 miljard dollar, en alle Deense pensioenfondsen en verzekeraars bij elkaar hebben 703 miljard dollar onder beheer.

1500 miljard euro 

In Nederland hebben alleen de pensioenfondsen al bijna 1500 miljard euro aan beheerd vermogen. Dat is een grote stijging vergeleken met vijf jaar geleden, toen het nationale pensioenvermogen net boven de 1000 miljard lag. Begin 2008 was dat zelfs nog maar 656 miljard.

Het opgelopen vermogen heeft voor een belangrijk deel te maken met de sterk opgelopen obligatiekoersen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?