Nieuws

Vier ETF-trends van 2019

Hoe werd de ETF-markt dit jaar gekenmerkt? Meer volatiliteit, een koersval van cannabis-ETF's, nog altijd geen bitcoin-ETF en nieuwe regelgeving die leidt tot actiever gemanagede ETF's.

Het jaar 2019 is bijna ten einde. Met nog ruim een maand te gaan maakt ETF.com de balans op en identificeert de vier belangrijkste (Amerikaanse) trends van 2019 in de markt voor ETF's en andere indexproducten.

 1. Geen bitcoin-ETF
  Het is weer een paar keer geprobeerd dit jaar, maar nog steeds niet gelukt. Het in de markt zetten van een bitcoin-ETF is en blijft een lastige opgave. Een van de redenen is de kritische houding van SEC-chairman Jay Clayton tegenover cryptomunten. Nate Geraci, president van The ETF Store, denkt dat het in 2020 dan toch echt gaat gebeuren. 

 2. Wel cannabis-ETF's
  Cannabis-ETF’s zijn er daarentegen steeds meer. Maar liefst vijf nieuwe cannabis ETF’s zagen het licht, maar echt gelukkig ervan zullen beleggers niet zijn geworden. De ETF’s hebben namelijk allen ronduit slecht gepresteerd. De ETFMG Alternative Harvest ETF, die al in 2016 werd geïntroduceerd, bereikte dit jaar twee hoogtepunten: het belegde vermogen passeerde de een miljard dollar en in maart werd het koersrecord verbroken.
  Sindsdien is het een groot tranendal. De koers is de laatste acht maanden meer dan gehalveerd. Manning denkt dat dit bij het leerproces hoort van nieuwe producten. Eerst is iets onbekend, dan wordt het een rage, tot beleggers zich plots zorgen gaan maken en een ETF oversold raakt. Manning verwacht dat uiteindelijk de normaliteit zal zegevieren en dat cannabis-ETF’s zich zullen gaan gedragen als andere grondstof-ETF´s.

 3. Eerst volatiliteit, dan zoektocht naar veiligheid
  Waarschijnlijk het grootste thema in 2019 was de terugkeer van de volatiliteit. Vooral de koersbewegingen in de zomermaanden zijn niet zonder gevolgen gebleven. Volgens Geraci en Todd Rosenbluth van CFRA heeft dit de mindset van beleggers veranderd en de zoektocht naar veilige producten gestimuleerd. Dat heeft in het voordeel gewerkt van obligatie-ETF’s.

 4. Nieuwe regelgeving stimuleert breder ETF-aanbod
  Allereerst heeft nieuwe regelgeving in de VS gezorgd voor meer transparantie en lagere kosten. Analist Brett Manning van Briefing.com denkt dat dit niet zonder gevolgen zal blijven. Hij verwacht dat dit de creativiteit bij ETF-aanbieders sterkt en het productaanbod zal verbreden.
  Beleggers mogen vooral meer actief gemanagede ETF's verwachten tegen lagere kosten. En dat is volgens Manning belangrijk om de particuliere belegger terug te lokken naar de effectenmarkt. De particulier was bij de rally dit jaar namelijk grotendeels afwezig.

Lees ook: ETF's zijn ook voor actieve huizen dé oplossing

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen