Nieuws

Veel dry powder bij private equity-fondsen

De Europese private equity-sector bloeit als nooit te voor en ondanks duizenden transacties, ligt er nog veel geld klaar om geïnvesteerd te worden.

De private equity-sector is zonder twijfel een van de snelst groeiende beleggingscategorieën in Europa. Zowel het aantal PE-fondsen neemt toe als het door hun beheerde vermogen, met als recordjaar 2017 waarin bijna 800 nieuwe fondsen het licht zagen met 250 miljard dollar aan opgehaald kapitaal.

De toekomst voor private equity ziet er volgens Torstein Jakobsen van Factset ook rooskleurig uit.

Dat ligt volgens hem onder andere aan de hoeveelheid dry powder (cash en andere liquide middelen) die nog beschikbaar is bij de private equity fondsen.

Zweden en Nederland

Zweden en Nederland springen er daarbij uit als degene met procentueel de grootste hoeveelheid dry capital. In Zweden zijn 26% van het beheerd vermogen als liquide te beschouwen. In Nederland is dat 24%.

Groot-Brittannië blijft de grootste bron van kapitaal. Hier valt weliswaar slechts 18% als dry capital te beschouwen, maar het beheerde vermogen is wel veel groter.

Opvallend is verder de relatief kleine Duitse markt, waar zowel het beheerd vermogen klein is, als het percentage dry capital (16%).

Frankrijk populair

Alles bij elkaar komt Jakobsen op 335 miljard dollar aan Europees dry capital dat bij PE-fondsen klaar ligt om belegd te worden. Franse start-ups en andere jonge ondernemingen lijken daarbij een goede kans te hebben een stuk van de taart te krijgen.

Althans als je afgaat op de laatste jaren. Frankrijk was de laatste tien jaar namelijk het meeste populaire investeringsland.

Sinds 2008 zijn er maar liefst 9300 transacties geweest in Frankrijk. Dat was 20% van alle transacties. Een flinke portie van de investeringen ging ook naar de VS. Verder ontvingen Duitse en Britse ondernemingen relatief veel investeringen. In totaal waren er sinds 2008 46.055 transacties tegenover 24.589 desinvesteringen.

Techsector

Qua sectoren stak de technologische dienstverlening er met kop en schouders bovenuit als meest gewaardeerd door PE-fondsen, op ruime afstand gevolgd door commerciële dienstverlening en gezondheidstechnologie.

Verder blijken de meeste investeringen plaats te vinden in een vroege fase van ontwikkeling, met name seed capital.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020