Nieuws

Vooral finance professionals met dataskills zijn gevraagd

Er heerst grote krapte aan financieel talent op de arbeidsmarkt. Finance professionals zijn zich bewust van hun goede positie en durven steeds meer eisen te stellen, zo blijkt uit een onderzoek van Robert Walters onder 941 financiële specialisten uit verschillende branches.

In tegenstelling tot de beleggingssector, waar het aantal medewerkers structureel vermindert, vechten werkgevers in andere branches om financieel talent.

"De nieuwe generatie finance professionals durft steeds meer eisen te stellen," zegt recruitment specialist Martijn Boet.

Samensmelting finance en IT

De scheidingslijn tussen IT en finance is steeds meer aan het vervagen en de vraag naar finance professionals met goede dataskills zal blijven toenemen.

Boet: "De hedendaagse finance professional drijft steeds meer af van het basale boekhouden, en houdt zich in toenemende mate bezig met data analyse. De financial 2.0 moet sterk zijn op het gebied van IT, kunnen navigeren door grote hoeveelheden data en de conversie maken van data naar bruikbare informatie voor het management."

Minstens 6% erbij

Dankzij de toenemende schaarste was er in het afgelopen jaar een opwaartse tendens te zien in de salarissen voor finance professionals, blijkt uit onderzoek. "Ruim 82% van de finance professionals heeft in 2019 een salarisverhoging ontvangen. In de meeste gevallen was dit een verhoging van tussen de 6% en 8%."

Hoewel finance professionals nog steeds veel waarde hechten aan goede arbeidsvoorwaarden, vinden zij uitdagend werk, een goede werk-privébalans en open en effectief management nog belangrijker.

"De nieuwe generatie finance professionals is niet meer onder de indruk van een lease auto," zegt Boet. "Ze vinden een goede werksfeer en gevarieerde werkzaamheden veel belangrijker."

Boet voorspelt dat de arbeidsmarkt voor finance professionals in 2020 meer in balans zal komen.

Over het onderzoek

Robert Walters voerde in september 2019 een enquête uit onder 941 professionals afkomstig uit verschillende disciplines. Meer dan de helft van de respondenten was werkzaam binnen accounting & finance. De resultaten van de enquete worden gepubliceerd in de Robert Walters Salary Survey 2020.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Pensioen