Nieuws

Engeland-Duitsland: 1-0

Detlef Glow van Lipper presenteert de Europese ETF-verkoop van afgelopen maand. Britse aandelen bleken populair, Duitse aandelen juist niet. De Europese ETF-markt groeide met 1,7%.

Afgelopen maand deden Europese verkopers van ETF's wederom goede zaken. Er werd meer omzet geboekt dan gemiddeld. In combinatie met oplopende koersen leidde dit tot tot een toename van het Europese beheerde ETF-vermogen van 795,6 miljard euro eind september 2019 tot de nieuwe recordstand van 809,2 miljard euro eind oktober. De stijging van 13,6 miljard euro was vooral het gevolg van verkoop (+11,1 miljard euro). De goede gang van zaken op de financiële markten leverde een plus van 2,6 miljard euro op.

De Europese ETF-omzet van 11,1 miljard euro in oktober was veel hoger dan het maandgemiddelde van 4,7 miljard euro in 2019. Het meeste nieuwe geld ging naar aandelenfondsen (+7,0 miljard euro), gevolgd door obligatie-ETF's (+4,3 miljard euro) en grondstoffen-ETF's (+0,3 miljard euro).

Uitstroom was er ook. Geldmarkt-ETF's (-0,5 miljard euro) beleefden de grootste  maandelijkse uitstroom in 2019. In de eerste tien maanden van 2019 kochten Europese beleggers voor 73,3 miljard euro aan ETF's.

De Europese ETF-verkoop in oktober 2019

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aandelenfondsen domineerden afgelopen maand het lijstje van best verkochte Lipper-classificaties. Aandelen wereldwijd (+1,5 miljard euro), obligaties in dollars (+ 1,4 miljard euro) en aandelen UK (+1,3 miljard) waren het meest gevraagd.

Europese ETF-beleggers stappen vooral uit Duitse aandelen, Saoedische aandelen en euro geldmarktfondsen. 

De ETF-winnaars en verliezers van oktober 2019

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De tien grootste Europese ETF-partijen verkochten afgelopen maand ook de meeste ETF's.  iShares de grote olifant in de kamer met een marktaandeel van rond de 45% deed wederom de beste zaken (+5,0 miljard euro), vóór UBS ETF (+2,1 miljard euro) en Vanguard Group (+1,2 miljard) euro.

De omzet van de tien grootste Europese ETF-partijen bedroeg afgelopen maand 11,5 miljard. Dat maakt duidelijk dat niet alle 51 Europese ETF-aanbieders kunnen terugzien op een mooie oktobermaand. De 41 kleinere ETF-partijen boekten samen een uitstroom van 0,8 miljard euro.

iShares leidt de dans

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen