Nieuws

Zes lessen van de beste belegger ooit

Jim Simons was de eerste die op grote schaal algoritmen gebruikte bij het beleggen. Dertig jaar van fenomenaal succes leveren een paar nuttige tips op voor beleggers.

Met een vermogen van 23 miljard dollar en een trackrecord om u tegen te zeggen, is Jim (James) Simons zonder twijfel een van de beste beleggers ooit. Met zijn Medaillon hedgefonds heeft hij sinds 1988 een gemiddeld jaarlijks rendement gerealiseerd van 66%.

Na aftrek van de vette beheerkosten hielden beleggers in het fonds nog altijd een leuke 39% over. Dat betekent dat een belegger die in 1988 1000 euro in Medaillon zou hebben gestopt, nu ruim negentien miljoen euro had gehad (voor belasting).

De vondst van Simons is om algoritmen te gebruiken bij het aandelenselectieproces. Hij begon daarmee in 1989, toen Facebook-CEO Mark Zuckerberg en Larry Page en Sergey Brin van Google nog kinderen waren.

Gewoon geworden

Tegenwoordig is het gebruik van algoritmen door Renaissance zo sophisticated dat er 100.000 transacties tegelijk kunnen worden doorgevoerd.

Voor gewone beleggers is dat natuurlijk onmogelijk. En toch zijn er lessen te leren van Simons, zegt Marketwatch.

  1. Instappen als er paniek is - De beste resultaten blijkt Simons te halen in tijden van paniek. Hij koopt aandelen en verkoopt ze weer een paar dagen later. Dat short-term traden kunnen gewone beleggers beter laten. Daarvoor ontbreekt het hen aan de nodige kennis en computermogelijkheden. Maar ze kunnen wel net als Simons gebruikmaken van paniek om aandelen voor de lange termijn te kopen.

  2. Koel blijven -  Ook als de markten buitengewoon volatiel zijn, is het nodig nuchter naar de cijfers te kijken. Wordt een aandeel te duur, dan weg ermee. Andersom geldt hetzelfde.

  3. Trap niet in mooie verhalen - Voordat Simons met algoritmes en computers ging werken was hij een gewone belegger. En net als iedereen trapte hij meermaals in mooie verhalen van analisten, journalisten en bankiers. Daardoor leed hij soms grote verliezen. Computers kennen dat probleem niet. Die zijn altijd nuchter en verstandig en kijken uitsluitend naar de feiten zoals cashflow, omzet, winst en orderstroom.

  4. Focus - Het rendement van Renaissance doet vermoeden dat de kansen om hoge winst te halen voor het oprapen liggen. De werkelijkheid is weerbarstiger. Ook Renaissance lijdt op bijna 50% van zijn transacties verlies. Een belegger doet er daarom verstandig aan niet teveel verschillende dingen te proberen. Kies voor aandelen uit sectoren waar u verstand van hebt. Laat de rest over aan beleggingsfondsen of ETF’s.

  5. Blijf bescheiden - Denk nooit dat u alles weet. Buiten zaken als omzet, winst en cashflow zijn er nog talloze andere factoren die de koersen kunnen beïnvloeden. Houd daar rekening mee.

  6. Het is teamwerk - Een van de succesfactoren van Renaissance is de goede beloning, het vertrouwen en de waardering voor en in alle werknemers. Van jonggediende tot oude rot en van simpele dataverzamelaar tot ontwikkelaar van superingewikkelde computermodellen. De les voor vermogensbeheerders is dat het om een team-effort gaat. Een team met tevreden mensen levert altijd het meeste op.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie