Nieuws

Zitten we op de top?

De eerste drie kwartalen van 2019 waren fantastisch voor aandelenbeleggers. Dat is meestal ook goed nieuws voor het vierde kwartaal, maar heel soms juist niet, en dan gaat het ook goed verkeerd.

De AEX-index is in de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 19% gestegen. De Amerikaanse S&P 500 spoot met 21% omhoog, en de MSCI World met ongeveer 14%.

Voor aandelenbeleggers zijn dit uiteraard cijfers om de vingers bij af te likken. Dat kan meteen ook de reden zijn om nu winst te nemen en de rest van het jaar lekker rustig achter over te leunen, wachtend op de correctie, die vroeg of laat gaan komen.

Ben Carlson onderzoekt in zijn blog A Wealth of Common Sense de zin van nu winst nemen en komt met twee resultaten, die helaas diametraal tegenover elkaar staan.

Meestal gaat het goed

Op basis van de geschiedenis is nu verkopen niet de beste keuze. Sinds 1926 zijn er volgens Carlson, inclusief dit jaar, 42 gevallen geweest waarin de eerste drie kwartalen grote winsten opleverden van meer dan 10%.

In 35 van de 41 gevallen (2019 is nog niet voorbij) bleven de koersen ook oplopen in het vierde kwartaal. 29 keer was de winst bovendien meer dan 3%. Slechts drie keer was er sprake van een daling. Momentum is een hele sterke kracht.

Het slechte nieuws is dat die drie keer dat het misging, het meteen heel erg misging. Vorig jaar bijvoorbeeld kregen beleggers te maken met een slecht vierde kwartaal. De S&P 500 daalde toen 14%. De andere twee voorbeelden waren in het rampjaar 1929 en in 1987 toen de Dow Jones Industrial alleen op 19 oktober (Black Monday) 22,6% verloor.

Vierde kwartaal goed begonnen 

Puur naar de gemiddelden kijkend, hoeven aandelenbeleggers zich dus geen grote zorgen te maken. Maar die paar keer dat het tegenzit, kan het wel heel erg veel pijn doen. Carlson noemt dat de risico’s van het aandelenvak.

Voorlopig lijken de optimisten gelijk te krijgen. Het vierde kwartaal is in ieder geval uitstekend begonnen. Sinds vrijdag 30 september is de AEX met 3,2% gestegen. De jaarwinst is daarmee boven de 20% gekomen, en dat is nog exclusief dividend. Laat maar komen die eindejaarsrally.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen