Nieuws

Single's day bewijst kracht Chinese economie

Zal Amerika moeiteloos de handelsoorlog met China winnen? Nee, Kristina Hooper van Invesco denkt daar heel anders over.

Het recordbedrag dat uitgegeven werd in webwinkel Alibaba tijdens Single’s Day bewijst dat Chinezen in staat en bereid zijn geld uit te geven. “Het illustreert dat de fundamenten onder de Chinese economie sterk zijn,”  stelt Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van Invesco.

Volgens Hooper suggereren de gegevens dat, hoewel de Chinese economie onder druk staat, het land weerstand kan bieden aan zorgen rondom het handelsconflict en zich niet tot concessies laat dwingen.

Geen garantie handelsakkoord

Ondanks positieve geluiden over een handelsovereenkomst tussen China en de VS, ziet Hooper nog geen garanties dat er ook daadwerkelijk een akkoord wordt bereikt. “Er bestaat een gerede kans dat China de ondertekening van fase 1 koppelt aan het terugdraaien van enkele importtarieven, hetgeen voor de VS problematisch is."

De strateeg constateert dat de Chinezen afwachtend zijn met het verhogen van de import van Amerikaanse landbouwproducten als sojabonen. Het land kan zich deze houding permitteren, omdat de economische groeivertraging lijkt te stabiliseren.

De afwachtende houding gebruikt China als stok achter de deur, mochten de VS in fase 1 van de onderhandelingen onverhoopt besluiten geen tariefverlagingen door te voeren. "De groeivertraging stabiliseert en de consument blijft bereid om geld uit te geven, wat aantoont dat het land de situatie rondom het handelsconflict voorlopig het hoofd kan bieden."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus