Nieuws

Aandelen profiteren van positieve aanbodschok

In de jaren 70 had een negatieve aanbodschok rampzalige gevolgen voor beleggers. Dit keer is er een positieve aanbodschok die zorgt voor rugwind op de effectenmarkten.

De onvrede over lage renteniveaus van centrale banken is het laatste half jaar flink gegroeid, ook in Nederland. Vervelend is dat spaargeld niks meer oplevert en dat er aan obligaties niks meer valt te verdienen. De grootste vrees is echter dat de lage rente zorgt voor nieuwe luchtbellen, van aandelen tot obligaties en van huizen tot kunst.

Financiële doemdenkers waarschuwen dat dit alleen maar kan eindigen in een grote knal, waarbij het kaartenhuis in elkaar dondert. Kasper Lorenzen, CIO van het Deense pensioenfonds PFA, met 100 miljard dollar onder beheer, ziet dat anders. Volgens hem is er nog lang geen sprake van een luchtbel. Aandelen zijn volgens hem fair geprijsd.

De doemdenkers maken volgens hem een grote fout: ze vergelijken de huidige situatie met die van de jaren 70, toen er sprake was van een zogenoemde negatieve aanbodschok.

Olieschok

Die negatieve aanbodschok had vooral te maken met een krimp van het olieaanbod uit OPEC-landen, wat zorgde voor oplopende prijzen, lonen en rentes. Er ontstond een klassieke loon-prijsspiraal.

We zitten nu in een heel andere fase, zegt Lorenzen. Ditmaal is de aanbodschok niet negatief, maar positief. U kunt daarbij wederom denken aan energie, die goedkoop is, net als andere grondstoffen. Maar ook andere goederen, diensten en arbeidskrachten zijn rijkelijk voorhanden, wat de prijzen (en de lonen) drukt.

Aandelen niet te duur

Destijds in de jaren 70 werd volgens Lorenzen onderschat hoe groot het effect was van de negatieve aanbodschok. Achteraf weten we dat het een rampzalige periode was voor beleggers.

Dit keer is het net zo, alleen omgekeerd. De positieve aanbodschok wordt onderschat wat voor aandelen betekent dat er nog lucht naar boven is.

Zelfs als de markt corrigeert, dan nog kunnen beleggers er volgens Lorenzen van op aan dat centrale banken met nieuwe rondes van monetaire impulsen zullen komen, wat tot nieuwe beursrecords zal leiden.

Lage rente op lange termijn niet goed

Op de lange termijn is de lage rente overigens ook volgens Lorenzen schadelijk voor beleggers. Eigenlijk zijn de hoge inflatie van de jaren 70 en de lage rente van nu twee kanten van dezelfde medaille.

Op termijn leiden ze allebei tot uitholling van vermogenswaarden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus