Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Professionele beleggers zijn alleen nog positief over cash

Kleine verschuivingen in de nieuwste beleggingsconsensus, samengesteld door Eelco Ubbels. Beleggers die de consensus volgen, houden vooral veel cash aan, kopen obligaties uit opkomende markten en zetten in op de sectoren gezondheidszorg, consumer staples en IT.

De beleggingsconsensus van november - op basis van rapporten van 57 assetmanagers met in totaal bijna 30 biljoen dollar onder beheer - is nog risicomijdender geworden dan die al was. Vliegende aandelenkoersen maken blijkbaar niet optimistisch. Cash is deze maand van neutraal naar koop gegaan. Aandelen vastgoed en grondstoffen blijven op neutraal staan. Over obligaties is het advies al zeven jaar negatief en daar is niets aan veranderd.

 • Cash was al de meest aantrekkelijke beleggingscategorie, maar nu is dat onderstreept met een positieve aanbeveling. Het percentage positieve adviezen steeg opvallend sterk van 44,74% naar 52,63%.
 • Vastgoed is weer terug op plaats twee van de ranking. De meerderheid van assetmanagers (62,07%) blijft neutraal. De positieve aanbevelingen namen wel iets toe: van 22,22% naar 24,14%.
 • Grondstoffen moet zijn tweede plaats weer afstaan. Het aantal positieve adviezen nam iets af. De meerderheid van professionele beleggers is neutraal.
 • Ook over aandelen wordt iets negatiever geoordeeld. De verkoopadviezen namen toe van 28,57% naar 37,25% van alle aanbevelingen. Het percentage koopadviezen nam met 3,08% af tot 25,49%.
 • Over obligaties waren en blijven assetmanagers negatief. Sterker, het sentiment is nog iets beroerder geworden. Het percentage koopadviezen daalde van 24,44% naar 19,15%.

Professionele beleggers kiezen voor zeker

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Regio-allocatie: Europa blijft hekkesluiter

De consensus heeft de aandelenregio Pacific, ex-Japan van neutraal op een koop gezet. Het is samen met de VS de enige aandelenregio met een positief advies. De overige drie regio’s behouden hun neutrale weging. Japan schuift een plaats op ten koste van opkomende markten. Europa staat stijf laatste.

 • Het beeld over de VS is licht positiever geworden. Het percentage koopadviezen steeg met 3,77% naar 47,17%, terwijl de koopadviezen daalden van 22,64% naar 20,75%. Pacific ex-Japan behoudt de tweede plaats in de relatieve ranking, maar nu met een positieve aanbeveling.
 • Ook over Japanse aandelen wordt positiever geoordeeld. Het percentage positieve aanbevelingen steeg van 25,49% naar 27,45%. Bijna de helft van de assetmanagers (49,02%) is neutraal.
 • Emerging Markets dalen opnieuw een plaats in de ranking. Het percentage koopadviezen ging namelijk omlaag van 32,08% naar 26,92%, terwijl de aanbevelingen om te onderwegen juist stegen: van 22,64% naar 25,00%.
 • Europa blijft hekkensluiter, maar het beeld is wel onduidelijker. De negatieve aanbevelingen stegen (deze maand van 33,33% naar 37,25%) maar de positieve ook (van 17,65% naar 19,61%).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sectorallocatie: IT weer in de belangstelling

Bij de aandelensectoren is er deze maand één wijziging in de consensusaanbeveling: IT gaat van neutraal naar overwegen. Er zijn nu drie sectoren met een positieve aanbeveling: consumer staples, health care en IT.

 • Gezondheidszorg klimt één plek en bevindt zich nu aan top van de ranking. De positieve aanbevelingen stegen van 58,33% naar 61,54%. Consumer staples daalde naar de tweede plaats, vooral omdat de verkoopaanbevelingen opnieuw stegen (van 8,33% naar 15,38%).
 • De meningen over IT verbeterden dusdanig dat de consensus nu op overwegen is komen te staan. De negatieve aanbevelingen daalden van 16,67% naar 7,69%, terwijl de positieve aanbevelingen sterk stegen; van 33,33% naar 46,15%.
 • Industrials zijn de enige sector met een verkoopaanbeveling.
 • Daarnaast zijn er enkele kleine verschuivingen in de ranking. Zo steeg communication services van de achtste naar de vierde plek in de ranking door een combinatie van een daling van de negatieve aanbevelingen (van 33,33% naar 23,08%) en een stijging van de positieve aanbevelingen (van 25% naar 30,77%).

Wel moet er bij de sectorconsensus een kleine kanttekening worden gemaakt. Doordat een relatief klein aantal assetmanagers zich bezighoudt met secoranalyses is de volatiliteit van deze consensus relatief groot.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Creditallocatie: Alleen EMD biedt mooie kansen

Ook deze maand zijn er geen wijzigingen in de obligatieconsensus, ook niet in de ranking. Emerging Markets Debt heeft als enige een koopaanbeveling. De consensus werd zelfs nog iets enthousiaster over deze sub-categorie: de positieve recommendaties stegen van 53,19% naar 61,22%.

De consensus over high-yield-obligaties veranderde nauwelijks. De meningen blijven sterk verdeeld: 34,62% adviseert een overweging, 26,92% een onderweging. Dat geldt nog sterker voor opinies over inflation linked bonds. Koop-, houd-, en verkoopadviezen houden elkaar keurig in evenwicht. 

Ook over bedrijfsobligaties heerst flinke verdeeldheid: 30,77% is positief, 34,62% negatief. Bij staatsobligaties is het sentiment duidelijker; 70,21% van de assetmanagers is negatief. Dat was vorige maand nog 74,47%.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Alle adviezen bij elkaar leiden tot onderstaande belegingsconsensus. Beleggers die de consensus volgen, houden veel cash aan, overwegen aandelen uit de VS en Pacific, ex-Japan, kopen aandelen uit de sectoren gezondheidszorg, consumer staples en IT. Het obligatiedeel van de portefeuille bestaat uit obligaties uit de opkomende landen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Berekening consensus

Alpha Research inventariseert maandelijks de asset allocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde en de trend van de aanpassingen aan bod om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de beleggingsopinies. 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie