Nieuws

Tien trends voor family offices

Waar krijgen family offices allemaal mee te maken in 2020 en verder? Forbes heeft tien trends op een rij gezet.

Family offices zitten in de lift. Het beheerd vermogen neemt toe en het aantal family offices groeit ook. Maar zijn ze klaar voor de toekomst? Voor de opkomst van AI, verdere globalisatie en xxx

Forbes heeft tien trends waarmee family offices rekening moeten houden op een rij gezet.

  1. Wereldwijd beleggen en ondernemen - emerging markets zijn serieuze handelspartners voor volwassen markten. Waardeketens gaan internationaal. Zitten family offices op de juiste plek en profiteren ze optimaal van globalisatie 4.0.

  2. Opkomst van AI en vierde industriële revolutie - bedrijven die achterblijven met digitaliseren groeien minder hard en missen de boot. AI zorgt voor het vrijmaken van meer mankracht, meer innovatie en focus op wat echt belangrijk is. 

  3. Recessieproof maken - volgens het UBS Campden Wealth Global Family Office Report is meer dan de helft van de family offices voorbereidingen aan het treffen voor mindere economische tijden. Denk aan minder risico, meer cash. 

  4. Impact investing wordt mainstream - Impactbeleggen is lastig te meten, maar dat wordt veel beter. Family offices hebben als voordeel dat ze ook buiten de beurs om kunnen impactbeleggen. 

  5. Evolutie van familiebedrijven naar bedrijvenfamilies - Meer familiebedrijven worden verkocht of samengevoegd, waardoor die bedrijven groter worden. Families zullen daarom minder de dagelijkse operaties leiden en meer managers worden van een investeringsportfolio met bedrijven. Family offices moeten ook meegroeien met deze veranderende rollen. 

  6. Nieuwe vormen van family offices - Er zijn minder miljardairs, maar meer family offices. Ondernemers die in de jaren 90 hun bedrijf hebben opgebouwd, gaan cashen, techmiljonairs komen op. Ze hebben wel een andere kijk op hun rijkdom en het behoud ervan dan eerdere generaties. Daar passen nieuwe vormen van family offices bij. 

  7. Niet-financiele risico's worden belangrijk - Het gaat om meer dan risico en rendement. Nu houden families ook rekening met klimaatrisico, reputatierisico en opvolgingsrisico.

  8. Veranderende rollen - Door de tijd heen veranderen de rollen van familieleden binnen bedrijven. Wie groeit uit tot wat en welke opleidingen zijn daarvoor nodig? Zijn er managers van buitenaf nodig, wenselijk? Wat gaan de kinderen van een ondernemer doen? 

  9. Meer controle - Dankzij digitalisatie kunnen family offices veel meer zelf, zonder bank en adviseurs. De controle over de portefeuille is beter en uitgebreider. 

  10. Betere opvolgingsprocessen - Opvolging is een langdurig, maar belangrijk proces. Het kan ook beter als proces worden gezien dan als een eenmalig event. Zo kan de opvolging op tijd geregeld worden en soepel verlopen. 
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus