Nieuws

New great depression? Not in America

De VS hoeft volgens Ben Carlson niet te vrezen voor een herhaling van de kredietcrisis of de grote depressie van de vorige eeuw.

Doemdenkers zoals hedgefondsbelegger Ray Dalio blijven de situatie in de wereldeconomie vergelijken met de tijd voorafgaand aan de kredietcrisis of, nog erger, de grote depressie van begin vorige eeuw, die toen leidde tot massawerkloosheid en volgens veel historici een grote oorlog.

Maar het gros van de analisten deelt deze angst niet. Dat geldt ook voor Ben Carlson. In zijn populaire blog A Wealth of Common Sense vergelijkt hij de situatie nu met die van eind 2008, toen de wereld op de rand van de afgrond stond.

Fed redt

Hij vertelt over zijn herinneringen aan een hedgefondsmanager die zijn vrouw opdracht had gegeven alles te verkopen en over de Amerikaanse premier George W. Bush, die in een kabinetszitting waarschuwde dat de geldkraan volledig open moest.

Volgens Carlson zijn vergelijkingen met deze periode echter onterecht. “De Amerikaanse economie is veel volwassener geworden, dynamischer en gediversifieerd. De Fed heeft inmiddels ook veel meer mogelijkheden om in te grijpen.”

Griekenland

Beurscorrecties zijn natuurlijk altijd mogelijk, maar de volatiliteit van 2008-2009 ziet Carlson niet snel terugkeren. Althans niet in de VS, want wat geldt voor Amerika hoeft niet voor andere landen te gelden.

Carlson wijst onder andere op Griekenland en zo zijn er nog wel wat kandidaten die economische rampspoed kunnen beleven. Zijn voorkeur (als Amerikaans belegger) blijven daarom aandelen op de thuismarkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen