Nieuws

Groei duurzaam fondsvermogen sterk vertekend

Detlef Glow ontkent niet dat duurzame fondsen een sterke groei doormaken, maar deze groei is wel minder groot dan wat de persberichten ons vertellen.

Duurzaam beleggen is een van de belangrijkste trends van de Europese fondsenindustrie. Elke dag wordt er wel een nieuw ESG-fonds gelanceerd. Het duurzaam beheerde fondsvermogen laat al jaren een bovengemiddelde groei zien. Als we de cijfers moeten geloven, dan wil iedereen duurzaam beleggen.

Maar kloppen de cijfers wel, of hebben we hier te maken met misleidende statistieken? Daar lijkt het wel op. Veel van de gelanceerde duurzame fondsen zijn namelijk niet nieuw, maar oude fondsen in een nieuw duurzaam jasje.

Zo hebben enkele fondshuizen besloten om in al hun beleggingen ESG te integreren, waardoor al hun fondsen een duurzaam predicaat hebben gekregen. Andere fondshuizen hebben slechts één of enkele van hun bestaande producten als duurzaam herbenoemd.

Beter ijkpunt 

Dit soort activiteiten van fondshuizen heeft een enorme impact op de statistieken met betrekking tot ESG-investeringen en media-aandacht. Want als een traditioneel beleggingsfonds wordt omgezet in een ESG-fonds, dan valt het beheerde fondsvermogen in een keer in de duurzame fondsencategorie. Het duurzame fondsvermogen is weer wat groter geworden, zonder dat beleggers daarvoor actief hebben gekozen. 

Enfin, ik ben dus enigszins sceptisch over groeicijfers van ESG-beleggingen. Om de daadwerkelijke groei te analyseren, is het beter om enkel aandacht te hebben voor de bestemming van nieuw fondskapitaal.

Maar ook dan blijkt dat er wel degelijk sprake is van sterke groei van duurzame fondsbeleggingen. Deze groei is alleen iets minder spectaculair dan persberichten ons willen laten geloven.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie