Nieuws

Niet alle Europese aandelen zijn rubbish

Is er nog iemand die Europese aandelen durft aan te prijzen? Jawel, volgens Dean Tenerelli van T. Towe Price bieden de afgestrafte cyclische sectoren momenteel fraaie selectieve kansen. Ook in de medische hoek zijn prima koopmogelijkheden te vinden.

Er zijn volgens Dean Tenerelli, fondsbeheerder van European Equity Strategy van T. Rowe Price, genoeg redenen te bedenken waarom beleggers nog minder van Europese aandelen moeten verwachten dan zij al deden. Dat schrijft hij in de online-publicatie Select opportunities in Europe Amid More Volatile Markets.

"De aanhoudende handelsspanningen eisen hun tol en zorgen voor neerwaartse druk op de wereldeconomie. Delen van Europa kunnen in een recessie belanden als gevolg van de vertraging in China."

"Een verdere verslechtering in de handelsverhoudingen kan de belangrijkste bedrijfssectoren in Europa ondermijnen. Daarnaast zijn de politieke risico’s toegenomen door de mogelijkheid van een no-deal Brexit en de politieke instabiliteit in Italië."

Uit de gratie

Er is dus veel voor te zeggen om Europese aandelen vooral met rust te laten, iets wat Europese fondsbeleggers al het hele jaar doen. Europese aandelen zijn duidelijk uit de gratie.

Dat Europese aandelen historisch gezien aan de dure kant zijn en de winstontwikkeling ook niet florrissant is, helpen ook al niet mee om beleggers enthousiast te krijgen voor Europese aandelen.

"Analisten hebben hun verwachtingen voor het bedrijfsresultaat in de loop van het jaar verder verlaagd en verwachten nu weinig of geen groei meer," aldus Tenerelli.

raex

Maar niet getreurd, een beetje stockpicker, zoals Tenerelli is, ziet juist in uitdagende markten mooie mogelijkheden om het beter te doen dan de markt.

Aanhoudende volatiliteit en uiteenlopende rendementen zouden de kansen juist moeten vergroten. Dat is het verhaal dat actieve fondsbeleggers steeds weer vertellen. 

raex

 

Mits niet te duur

Waar die kansen zijn? Tenerelli mijdt overgewaardeerde sectoren in de markt, zoals niet-duurzame consumptiegoederen. Selectieve kansen ziet hij daarentegen in cyclische industrieën, waaronder halfgeleiders, banken en automotive. Voorzichtigheid is volgens hem wel geboden, want een snel herstel in deze sectoren verwacht hij niet.

Neem de banken. "Het is verleiderlijk om bearish te zijn. De Europese economie verliest immers momentum, de Europese Centrale Bank ziet zich genoodzaakt weer agressiever monetair beleid te voeren en analisten blijven winstprognoses downgraden," vertelt Tenerelli.

"Daar staat wel tegenover dat de waarderingen volgens hem lager dan laag zijn. "Veel ruimte omlaag is er niet." Tenerelli richt op banken die nog wel groei vertonen, zoals in Spanje.

Ook enkele aandelen in de gezondheidssector zijn volgens Tenerelli aantrekkelijk gewaardeerd. "De markten lijken hun potentieel voor defensieve groei onder te waarderen. Met name medische technologie is een sector waar zich interessante kansen voordoen. In antwoord op de vergrijzing neemt de vraag naar medische technologie toe."

Tenerelli maakt zich wel zorgen over de toenemende verstoring van de global supply chains. Daarnaast is er in de VS een grote neerwaartse druk op de medicijnprijzen.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie