Nieuws

Safety first met staatsobligaties

BlackRockstrateeg Scott Thiel adviseert beleggers meer staatsobligaties te kopen als hedge tegen een terugval van de aandelenbeurs.

Beleggers houden volgens obligatiestrateeg Scott Thiel van BlackRock te weinig rekening met economisch zwaar weer. Het pessimisme is nu nog beperkt tot de industrie, maar er is volgens hem weinig voor nodig voordat dit overslaat naar de dienstensector en de consument.

Als dit gebeurt, dan is een aandelenmarktcorrectie waarschijnlijk. Staatsobligaties vormen dan een goed tegengewicht, zelfs bij lage renteniveaus.

Het zijn met name de geopolitieke spanningen die beleggers volgens Thiel onderschatten, met het handelsconflict tussen China en de VS voorop. Maar er is nog genoeg tijd te reageren door het ruime monetaire beleid van centrale banken.

Europa versus de VS

In principe heeft Thiel een voorkeur voor Amerikaanse obligaties boven Europese omdat die qua koersontwikkeling het minst gelijk opgaan met aandelen. Ze bieden daardoor de meeste veiligheid.

Toch is er strategisch ook wat te zeggen voor Europese obligaties, omdat daar het verschil tussen korte en lange rente groter is dan in de VS. Met name beleggers uit dollargebieden zouden daarvan kunnen profiteren als ze het valutarisico afdekken.

Het grote verschil tussen ECB en Fed is dat de ECB de markt heeft verrast met meer monetaire verruiming dan verwacht, terwijl de Fed to nu toe juist wat tegenvalt. Thiel ziet nog wel wat ruimte voor de Fed om extra te verruimen, maar het blijft volgens hem minder dan beleggers denken. Dat komt doordat de Fed meer inflatie verwacht door de handelsoorlog.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus