Nieuws

Uitgifte green bonds door het dak

Dit jaar is er al voor meer dan 200 miljard dollar aan green bonds uitgegeven. Een record. Het opgehaalde geld gaat vooral naar duurzame energieprojecten. De grootste obligatie-uitgifte komt van de Nederlandse overheid. Op naar de een biljoen!

De markt voor groene obligaties heeft dit jaar met een totale uitgifte van meer dan 200 miljard dollar alle records gebroken, zo heeft Climate Bonds Initiative becijferd. De meeste green bonds zijn uitgegeven in de VS, gevolgd door Frankrijk, China, Duitsland, Nederland en Zweden.

Inmiddels hebben negen overheden green bonds uitgegeven. Zij haalden dit jaar samen 25,8 miljard dollar uit de markt, goed voor 13% van de totale uitgifte van green bonds dit jaar.

De markt van groene schuld blijft dus nog altijd vooral een private zaak. Indonesië is het enige land buiten de volwassen markten dat van groene financiering gebruikt maakt.

Actief Agentschap

De grootste green bond is dit jaar op 21 mei in de markt gezet door het Agentschap van de Generale Thesaurie. De Nederlandse staat haalde met de eerste uitgifte van een green bond bijna zes millard euro op.

Het enthousiasme om in de deze donkergroene obligatie te beleggen was enorm. De veiling door het Agentschap, dat vier tot zes miljard euro wilde ophalen, werd om 10.00 uur geopend. Na zeven minuten was er al voor meer dan tien miljard euro ingetekend. Elf minuten later was dat opgelopen tot meer dan vijftien miljard. Toen de veiling om kwart voor twaalf uur werd gesloten was het totaal geboden volume opgelopen tot 21,1 miljard euro.

Het Agentschap kende daarop in totaal 5.985 miljoen euro toe aan een brede groep investeerders: pensioenfondsen en verzekeraars kregen samen zo’n twee miljard euro toegekend, vermogensbeheerders 1,8 miljard, hedgefondsen ruim 800 miljoen en banken 650 miljoen euro. Zij kunnen de komende 20 jaar een coupon van 0,5% tegemoet zien. De kans op wanbetaling is minimaal. De groene obligatie heeft een triple A-rating.

Energie dominant

Dat de Nederlandse staat met de uitgifte van z'n eerste green bond vooral duurzame energie wilde bevorderen, is weinig origineel. Maar liefst een derde van alle groene obligaties wordt gebruikt om de energietransitie te betalen.

Zo´n 29% wordt gebruikt voor de verduurzaming van gebouwen en 20% voor elektrisch transport. De rest van het opgehaalde geld gaat naar zaken als waterzuivering en vuilverwerking.

"Een derde van alle groene obligaties worden gebruikt om de energietransitie te betalen"

Groeimarkt

Wereldwijd is er dit jaar voor 202,2 miljard dollar aan green bonds uitgegeven. Daar zal het natuurlijk niet bij blijven. Volgens het Climate Bond Initiative zal er in 2019 voor 230 tot 250 miljard dollar aan groene obligaties worden uitgegeven.

Verder vooruitkijkend voorspelt Climate Bonds Initiative dat de wereldwijde uitgifte van groene obligaties volgend jaar naar de 400 miljard dollar kunnen gaan, bijna een verdubbeling. Sean Kidney, CEO en mede-oprichter van het Climate Bonds Initiative, verklaart de verwachte groei-explosie: "Het aantal emittenten en de omvang van de obligaties nemen toe. Toonaangevende Europese en Chinese banken zullen nog actiever worden."

"Belangrijk is dat tegen 2021 en 2022 voor het eerst een biljoen dollar aan green bonds wordt geplaatst"

Maar ook als de uitgifte van green bonds richting de 400 miljard dollar gaat, dan nog is dat volgens Kidney niet genoeg om het klimaatprobleem effectief aan te pakken. Daar is meer geld voor nodig.

"Belangrijk is dat tegen 2021 en 2022 voor het eerst 1 biljoen dollar aan green bonds wordt geplaatst. Die een biljoen wordt de nieuwe maatstaf om de groei van de markt van green bonds naar 2030 toe te meten."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus