Nieuws

Europese fondsbelegger stapt weer in aandelen

Afgelopen maand stapten Europese fondsbeleggers massaal in aandelen, mits met een hoofdkantoor buiten Europa, aldus Detlef Glow.

Nadat Europese fondsbeleggers in augustus nog massaal uit aandelen waren gestapt, keerden zij afgelopen maand even massaal weer terug. De nieuwste monetaire versoepeling van de ECB en de renteverlaging door de Fed gaven Europese beleggers blijkbaar voldoende vertrouwen om aandelenfondsen te kopen. De bezorgdheid over dalende bedrijfswinsten en de negatieve gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China wogen blijkbaar minder zwaar.

Als gevolg hiervan was september dit jaar de zevende maand waarbij langetermijn-beleggingsfondsen instroom rapporteerden. Aandelenfondsen (+14,3 miljard euro) werden het meest gekocht, gevolgd door obligatiefondsen (+9,7 miljard euro) en mixfondsen (+4,2 miljard euro). Geldmarktfondsen laat ik wederom buiten beschouwing. Die worden immers enkel gebruikt om cash te parkeren en tel ik niet mee als langetermijnbelegging.

De totale instroom in Europese langetermijn-beleggingsfondsen in september bedroeg 24,7 miljard euro. Van dit nieuwe beleggingskapitaal ging maar liefst 19,4 miljard euro naar ETF's, wat wel iets zegt over de populariteit van passief beleggen.

Europese belegger durft het weer aan

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Meest gekocht in september waren wereldwijde aandelen (+11,3 miljard euro), Amerikaanse aandelen (+5,4 miljard euro) en wereldwijde obligaties, genoteerd in dollars (+4,1 miljard euro).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar afgelopen maand drukten Europese fondsbeleggers ook op de verkoopknop. Amerikaanse obligaties (-4,8 miljard euro), kortlopende euro-obligaties (-2,7 miljard euro), en Amerikaanse obligaties met een middellange looptijd (-2,5 miljard euro) moesten er vooral aan geloven. Ook in september ging de verkoop van Europese aandelen gewoon verder.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie