Amerikaanse dollar nog minstens 25 jaar dominant Dat blijkt uit een enquête die UBS Asset Management jaarlijks uitvoert onder de wisselkoersbeheerders van dertig centrale banken over de hele wereld. 23 oktober 2019 11:15 • Door IEXProfs Redactie De bevindingen komen op een moment dat er vragen rijzen over het zogenaamde sterke-dollar-beleid van de Verenigde Staten. Maar liefst twee derde van de ondervraagden denkt dat de greenback de komende 25 jaar de voorkeursvaluta blijft. De Amerikaanse dollar is volgens het IMF dan ook goed voor 62% van de deviezenreserves, zo’n 11,7 biljoen dollar. Toch verwacht zo’n 40% van de beheerders dat de Chinese yuan de volgende 25 jaar een belangrijk aandeel van de dollar afsnoept en naast de euro de belangrijkste reservevaluta wordt. Dit betekent volgens UBS AM dat centrale banken ervan uitgaan dat het internationale betalingssysteem geleidelijk zal verschuiven naar een multi-polair valutasysteem. Volgens onderzoekers Massimiliano Castelli en Philip Salman van UBS AM is de dollardominantie al zo’n 25 jaar een constante in hun jaarlijkse onderzoek onder FX-beheerders. “Toch is dit verrassend, omdat de afgelopen decennia speculaties over de naderende ondergang van de dollar óók steeds de ronde doen.” Portefeuilles centrale banken breder gespreid Verder blijkt uit het onderzoek dat centrale banken - vanwege de sterke toename van de reserves die ze aanhouden en door de val van de yields op staatsobligaties - nu een ruimere waaier aan assetklassen in portefeuille hebben dan 25 jaar geleden. Van bedrijfsobligaties, obligaties uit opkomende landen tot aandelen. Volgens de onderzoekers van UBS AM zijn de portefeuilles van centrale banken sterk gaan lijken op die van institutionele beleggers. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.