Nieuws

Amerikaanse dollar nog minstens 25 jaar dominant

Dat blijkt uit een enquête die UBS Asset Management jaarlijks uitvoert onder de wisselkoersbeheerders van dertig centrale banken over de hele wereld.

De bevindingen komen op een moment dat er vragen rijzen over het zogenaamde sterke-dollar-beleid van de Verenigde Staten. Maar liefst twee derde van de ondervraagden denkt dat de greenback de komende 25 jaar de voorkeursvaluta blijft.

De Amerikaanse dollar is volgens het IMF dan ook goed voor 62% van de deviezenreserves, zo’n 11,7 biljoen dollar. Toch verwacht zo’n 40% van de beheerders dat de Chinese yuan de volgende 25 jaar een belangrijk aandeel van de dollar afsnoept en naast de euro de belangrijkste reservevaluta wordt.

Dit betekent volgens UBS AM dat centrale banken ervan uitgaan dat het internationale betalingssysteem geleidelijk zal verschuiven naar een multi-polair valutasysteem. Volgens onderzoekers Massimiliano Castelli en Philip Salman van UBS AM is de dollardominantie al zo’n 25 jaar een constante in hun jaarlijkse onderzoek onder FX-beheerders.

“Toch is dit verrassend, omdat de afgelopen decennia speculaties over de naderende ondergang van de dollar óók steeds de ronde doen.”

Portefeuilles centrale banken breder gespreid

Verder blijkt uit het onderzoek dat centrale banken - vanwege de sterke toename van de reserves die ze aanhouden en door de val van de yields op staatsobligaties - nu een ruimere waaier aan assetklassen in portefeuille hebben dan 25 jaar geleden.

Van bedrijfsobligaties, obligaties uit opkomende landen tot aandelen. Volgens de onderzoekers van UBS AM zijn de portefeuilles van centrale banken sterk gaan lijken op die van institutionele beleggers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie